Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Törzsi vezetők támogatásáért folyamodott az afgán elnök

A törzsi vezetők támogatásáért folyamodott Hamid Karzai afgán elnök, aki vasárnap ellátogatott Kandahárba, a legújabb amerikai katonai offenzíva tervezett központjába.
Mintegy kétezren hallgatták meg Karzait, akik kijelentette, hogy érti aggodalmaikat a küszöbön álló harcok miatt, és megígérte, hogy "nem lesz hadművelet az együttműködésük és a velük való tanácskozás nélkül". A társaságában volt Stanley McChrystal amerikai tábornok, az afganisztáni NATO-erők főparancsnoka is, de ő nem szólalt fel, és nem is ígért semmit.

A 30 ezer fős amerikai erősítés nagyobb részét Kandahár tartományba, a tálib lázadók fő működési területére készülnek küldeni. Az offenzíva időpontját még nem jelentették be, és annak sincs jele, hogy Karzainak jóvá kell hagynia a megindítását. Ugyanakkor az afgán és az amerikai parancsnokok is hangsúlyozták, hogy a sikerhez szükség van a helyi civilek támogatására. A végső győzelem attól függ, hogy sikerül-e megnyerni a lakosságot - hangsúlyozta a McChrystal helyettese, Willliam Mayville tábornok.

Az egyik törzsi vezető, az Argandáb kerületből érkezett Hadzsi Habibullah kijelentette, hogy az offenzívának másmilyennek kell lennie, mint a korábbiak voltak. "Ha megindítják a hadműveletet, ki kell irtani a tálibokat" - mondta, és emlékeztetett arra, hogy korábban a külföldi katonák távozása után a tálibok visszatértek, és brutálisan bosszút álltak a lakosságon.

A kandahári gyűlésen, a súrán jelen volt Mark Sedwill, a NATO fő civil képviselője is, akinek a feladata részét képezi a politikai megoldás felkutatása, és a stabilizáció előmozdítása. Karzai ezzel kapcsolatban arra kérte a törzsi vezetőket, hogy küldjék el képviselőiket Kabulba a május elejére tervezett nemzeti megbékélési konferenciára. Megismételte azt a felszólítását is, hogy az összes tálibnak helye van ebben a folyamatban, kivéve azokat, akik együttműködnek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 hét után sikerült kimenteni 9 kínai bányászt

Vasárnap kimentettek kilenc kínai bányászt, aki egy héttel korábban rekedt a föld alatt az ország… Tovább olvasom