Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Tovább csökken a német kormánykoalíció népszerűsége

Németország - Katasztrofális közvélemény-kutatási eredménnyel kezdi a nyári parlamenti szünetet az Angela Merkel kancellár vezette német kormánykoalíció.
A Forsa intézet szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint ha Németországban vasárnap választanának, a konzervatív-liberális koalíció biztos vereséget szenvedne, az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek pedig a többletszavazatokkal abszolút többséget szereznének.

Az RTL televízió és a Stern magazin megbízásából végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint Merkel kancellár pártja, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a kisebbik testvérpárttal, a CSU-val a szavazatok 31 százalékához jutna, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 4 százalékkal be sem jutna a parlamentbe.

Ami az ellenzéket illeti, a szociáldemokraták támogatottsága 24, a Zöldeké 23 százalékos, míg a reformkommunista Baloldal pártja a szavazatok mintegy 10 százalékát szerezhetné meg.

Szakértők szerint a nyári szünet előtti, feltehetőleg utolsó felmérés mindenképp intő jel az ősszel második félidejét kezdő kormánykoalíció számára. Az elmúlt hetek belpolitikai vitái tovább ártottak a Merkel-kormány népszerűségének, különös tekintettel a szaúd-arábiai fegyverszállítási ügyletre, valamint a tervezett adócsökkentésekkel kapcsolatos, koalíciós nézeteltérésekre. Az előbbivel kapcsolatban a válaszadók mindenekelőtt az átláthatóságot hiányolták, felróva a tájékoztatás "elszabotálását", a 2013 első felére, azaz a parlamenti választásokat megelőző időszakra kilátásba helyezett adócsökkentéseket pedig pusztán választástaktikai manővernek minősítették. A német állampolgárok többsége az államháztartás konszolidálását részesíti előnyben az adócsökkentésekkel szemben - tűnt ki a Forsa felméréséből.

A kancellárjelöltek vetélkedésében a hivatalban lévő és 2013-as újraindulását már bejelentő Angela Merkelt két szociáldemokrata politikus is megelőzi a népszerűségi listán. Az egyik Peer Steinbrück volt pénzügyminiszter, míg a másik Frank-Walter Steinmeier korábbi külügyminiszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 gyilkosság egy nap alatt

A mexikói drogkartellek háborújában tizenegy gyilkosságot követtek el egyetlen nap alatt Monterreyben. Tovább olvasom