Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Trabantfelvonulással emlékeztek Párizsban az 1989-es magyar határnyitásra

A látványos rendezvénysorozat a francia közvélemény figyelmét kívánta felhívni a magyar határnyitás jelentőségére a berlini fal leomlásához vezető történelmi folyamatban.
Trabantfelvonulással és a rendszerváltás eseményeit idéző kiállításokkal emlékezett meg szombaton Párizsban közösen a német, az osztrák és a magyar külképviselet az osztrák-magyar határ húsz évvel ezelőtti megnyitásáról, ami lehetővé tette több tízezer keletnémet állampolgár kijutását Magyarországról Ausztrián keresztül Nyugat-Németországba. A három ország együttműködésével létrejött látványos rendezvénysorozat a francia közvélemény figyelmét kívánta felhívni a magyar határnyitás jelentőségére a berlini fal leomlásához vezető történelmi folyamatban, s hangsúlyozni Magyarország kiemelkedő szerepét a vasfüggöny lebontásában és az európai újraegyesítésben. A Párizsi Magyar Intézet (PMI) tőszomszédságában található hatodik kerületi polgármesteri hivatal előtt Szabadság és demokrácia címmel nyílt szabadtéri fotókiállítás az MTI gyűjteményéből. Az utcai tárlat 1988-tól 2004-ig a rendszerváltás előzményeitől az Európai Unióhoz való csatlakozásig a Magyarországon történt legfontosabb politikai eseményeket mutatja be. Jean-Pierre Lecoq polgármester megnyitó beszédében arra emlékeztetett, hogy húsz évvel ezelőtt Franciaországban a vasfüggöny lebontásának békés jellege lepett meg mindenkit.

Szeptember elsején berlinben is Trabantokkal emlékeztek a berlini fal leomlására - Fotó: Getty Images
Szeptember elsején Berlinben is Trabantokkal emlékeztek a berlini fal leomlására - Fotó: Getty Images

A megnyitót követően, az osztrák-magyar határt 1989-ben elözönlött keletnémet autósorokat felidézve, a három szervező ország diplomáciai vezetőinek részvételével Trabantok vonultak fel. A konvoj a PMI épülete elöl indult, s négy óra alatt végigjárta Párizs legnevezetesebb pontjait: a 25 veterán kétüteműből álló konvoj dudaszóval írt le díszköröket a Diadalív körül, majd a Champs-Elysées-n végighaladva érkezett az Eiffel-toronyhoz. A francia rendszámú kétüteműeket a legnagyobb francia Trabantklub, a Club Euro Trabi tagjai vezették. A tulajdonosok egy része gyűjtő, és negyvenéves Trabantokkal vettek részt a felvonuláson. Az egyik tulajdonoscsalád 1989-ben Nyugat-Magyarországon nyaralt, és a keletnémet "turistákkal" való találkozásuk emlékére vettek később Trabantot. Egy nyugdíjas tulajdonos pedig német barátaitól kapta születésnapjára az 1982-ben gyártott típust, amelytől azóta sem hajlandó megválni; Párizs belvárosában most először használta, de hétvégenként kirándulni viszi vele a családját. A járókelők és a turisták mindenhol megálltak és érdeklődve figyelték a Franciaországban szinte soha nem látott "kartonautóként" emlegetett járgányokat, sokan integettek a konvojnak, és fényképezték a díszmenetet. A karaván végállomása a szenátus épülete mellett található Luxemburg-kertben volt, ahol Hubert Heiss osztrák és Nikicser László magyar nagykövet együtt nyitották meg a Vasfüggöny című kiállítást, amelyet őrtoronnyal és "aknamezővel” kiegészítve negyven méteren felépített szögesdrótkerítés idéz meg. Az Európa két felét egykoron elválasztó határrendszer negyven évének főbb állomásait fotókról és a hozzájuk tartozó magyarázatokról ismerhetik meg szeptember 24-ig a parkban sétáló érdeklődők.

A Brass in the Five fúvószenekar koncertjét követően az este folyamán a PMI-ben további két kiállítás nyílik meg: Elvtársak vége! címmel választási plakátokat, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma gyűjteményének darabjait, és a budapesti Friss Galéria által kiírt A rendszerváltás 20 éve című pályázat nyertes munkáit tekintheti meg a közönség. A 25 díjazott festmény a külföldi magyar intézetek együttműködésének köszönhetően a budapesti Friss Galéria, a Berlini Magyar Ház és az Első Magyar Látványtár Alapítvány Kiállítóháza után október 3-ig látható Párizsban.

Olvasóink írták

  • 2. THK 2009. szeptember 13. 10:17
    „mégha a motor mellett lenne - de FÖLÖTTE van (hiszen ejtőtartályos mint egy motorkerékpár: így spórolhatták meg a benzinszivattyút), így aztán ha egy nagyobb ütközésben elreped a tartály, közvetlenül a forró motorra ömlik a benzin...

    égtek is benn sokan :-(”
  • 1. tulipant 2009. szeptember 13. 02:59
    „Szep es jo auto a kis trabi, de kirandulni nem jo vele, mert baleset eseten meghalsz benne, semmitol sem ved, plusz elol van a benzin tankja a motor mellett...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Út menti pokolgépek robbantak Dél-Afganisztánban, sok civil halott

Összesen húsz civil vesztette életét két pokolgépes robbanásban szombaton Afganisztán déli részén -… Tovább olvasom