Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Trump és Putyin találkozott, így értékelték első megbeszélésüket

Trump és Putyin találkozott, így értékelték első megbeszélésüket
Részleges szíriai tűzszünetben állapodott meg az orosz és az amerikai elnök.
Trump felvetette Putyinnak az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás kérdését

Donald Trump amerikai elnök hangsúlyozottan felvetette Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás kérdését a több mint két órán át tartó megbeszélésükön - közölte péntek este Hamburgban az amerikai külügyminiszter.

"Intenzív és hosszú eszmecsere folyt a témáról... Az elnök nem is egyszer hangsúlyozottan visszatért rá" - mondta Rex Tillerson.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Trump elfogadta Putyin biztosítékait, hogy nem volt ilyen beavatkozás.

Tillerson viszont megjegyezte, hogy nem tudni, valaha is egyetértésre jut-e a két ország ebben a kérdésben.

Szíriával kapcsolatban közölte, hogy Trump és Putyin megvitatta, hogy a most bejelentett tűzszünet által érintett területen kívül még hol lehetne lecsendesíteni a harcokat.

Észak-Korea esetében eltér a két vezető álláspontja a helyzet kezelésének módját illetően - mondta Tillerson.

Részleges szíriai tűzszünetben állapodott meg az orosz és az amerikai elnök

Szíria egyes részeire kiterjedő tűzszünetben állapodott meg pénteken Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Hamburgban, hozzátéve, hogy a tűzszünet vasárnap déltől lép életbe.

A Szíria délnyugati részén - Deraa és el-Kuneitra tartományban - kijelölt tűzszüneti övezetben a biztonságot az orosz katonai rendőrség fogja biztosítani, az Egyesült Államokkal és Jordániával egyeztetve lépéseit - mondta Szergej Lavrov, aki szerint az amerikai fél kötelezettséget vállalt arra, hogy ellenőrzi a tűzszünet ellenzéki oldalról történő betartását.

Trump és Putyin kedvezően értékelte első megbeszélésüket

Egyaránt kedvezően értékelte első találkozójuk létrejöttét Donald Trump és Vlagyimir Putyin. Az amerikai és az orosz elnök pénteken tárgyalt a németországi Hamburgban, a G20-csúcs közben.

A megbeszélés előtt közösen tett sajtónyilatkozatban az elsőként megszólaló amerikai elnök kiemelte, hogy "nagyon pozitív" első személyes, hivatalos találkozó.

Hozzátette, hogy számos témáról beszéltek, folytatják a tárgyalást és arra számít, hogy az amerikai-orosz viszonyban és minden további érintett számára is sok kedvező fejlemény adódik a kapcsolatfelvételből.

Az orosz elnök rámutatott, hogy telefonon már többször beszéltek nagyon fontos bilaterális és nemzetközi ügyekről. Azonban "egy telefonbeszélgetés sohasem elég", a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez és a nemzetközi gondok megoldásának előmozdításához - tette hozzá, kifejezve reményét, hogy a találkozónak lesznek eredményei.

Az amerikai és az orosz elnök egyaránt megtiszteltetésnek nevezte, hogy személyesen megismerhették egymást.

Az alig három perces tájékoztatón jelen volt Rex Tillerson amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is. Mind a négyen fotelben ültek, félkörben, egy viszonylag szűk helyiségben, ahová az újságírókat röviddel a találkozó kezdete után engedték be.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin kétszer is kezet fogott egymással, először az amerikai elnök, másodszor az orosz államfő nyilatkozata után. Donald Trump élénk, Vlagyimir Putyin visszafogott volt.

A nyilatkozatok után nem válaszoltak a bekiabált kérdésekre, amelyek a többi között az amerikai választási kampányt érintő feltételezett orosz tevékenységre vonatkoztak.

Korábban írtuk:

Donald Trump amerikai elnök pénteken találkozik és tárgyal először négyszemközt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Bár Donald Trump a G20-as országcsoport csúcsértekezletén vesz részt a németországi Hamburgban, de az Egyesült Államokban a politikusok és az elemzők elsősorban az orosz elnökkel folytatandó megbeszéléseire figyelnek. 

A Fehér Ház által nyilvánosságrea hozott legutóbbi információk szerint a két elnök megbeszélése várhatóan harminc percig tart. Sajtóértekezletet nem terveznek, és a közös fotózáson az újságírók nem kérdezhetnek. 

A megbeszélésen Donald Trump és Vlagyimir Putyin mellett Rex Tillerson amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint két tolmács vesz részt. Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint korábban szó volt arról, hogy Fiona Hill, a Nemzetbiztonsági Tanács egyik munkatársa is jelen lesz, de ezt - a The Hill című lap információi szerint heves vita után - elvetették. Hillt ugyanis - ha az orosz politikáról van szó - "héjaként" tartják számon, aki Operatív tiszt a Kremlben címmel társszerzője egy meglehetősen kritikus hangvételű Putyin-életrajznak is. 

Az amerikai-orosz tárgyalás fő témáit a Fehér Ház nem hozta nyilvánosságra, így az amerikai média inkább csak találgat. Kommentárok szerint várhatóan szóba kerül a szíriai helyzet, Észak-Korea témaköre és Oroszország feltételezett szerepe a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatban. Csaknem egyöntetű az elemzők véleménye, hogy konkrét megállapodások nem születnek, a két elnök inkább csak ismerkedik egymással. Ezt erősíti meg Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó múlt héten elhangzott nyilatkozata, amely szerint a találkozónak "nem lesz speciális napirendje". 

Befolyásos demokrata párti törvényhozók csütörtökön nyilatkoztak arról, hogy "komoly kötelességmulasztás" lenne Donald Trump részéről, ha nem vetné fel Putyin elnöknek a tavalyi amerikai választásokba történt - egyelőre nem bizonyított - orosz beavatkozást. Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakciójának vezetője, Dick Durbin szenátor, valamint a szenátus hírszerzési, külügyi, továbbá fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságainak demokrata párti tagjai levelet intéztek Donald Trumphoz, s arra szólították fel: tegye világossá a hamburgi találkozón, hogy nem tűri el Oroszország beavatkozását az Egyesült Államok demokratikus folyamataiba. Közleményt adott ki Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti csoportjának vezetője is, szintén arra figyelmeztetve Donald Trumpot, hogy "elmulasztaná elnökként reá háruló kötelességét", ha nem hozná szóba a tavalyi választási folyamatba történt orosz beavatkozást. 

A Politico című lap emlékeztet arra, hogy Donald Trump legalább 2013 óta dicsérő szavakkal szól Vlagyimir Putyinról. 2013-ban ugyanis, miután nyilvánosan meghívta az orosz vezetőt, hogy látogasson el a Moszkvában rendezett világszépeversenyre, Trump mikroblogbejegyzésben tette fel kérdést: vajon Putyin "az új legjobb barátom lesz-e?".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a G20-csúcstalálkozó: nehéz megbeszélést folytattak a nemzetközi kereskedelemről

Elkezdődött a G20-csúcstalálkozó: nehéz megbeszélést folytattak a nemzetközi kereskedelemről
A Húszak körében a párizsi klímavédelmi egyezmény ügyében sincs teljes egyetértés. Tovább olvasom