Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Trump napfalat építtetne a mexikói határra

Napkollektorossá, és így kifizetődővé akarja tenni a mexikói határra tervezett, az illegális bevándorlók megállítására hivatott falat Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke - adta hírül pénteken az AP amerikai hírügynökség.

"Remek ötlet, mi?! Nekem jutott eszembe! Hiszem, hogy gyönyörűre tudjuk csinálni!"

- mondta Donald Trump büszkén Iowa államban egy szerda esti tömeggyűlésen.     

Hogy mikor jutott eszébe az ötlet, arra nem tért ki. Az AP viszont megjegyzi, hogy Vasilis Fthenakis, a Columbia Egyetem egyik központjának igazgatója, továbbá Ken Zweibel, a George Washington Egyetem Napenergetikai Intézetének volt igazgatója már márciusban foglalkoztak a tervvel, és arra jutottak, hogy műszakilag megvalósítható a dolog, a "napfal" olcsóbb és még praktikusabb is, mint egy hagyományos. A 3200 kilométer hosszú, napkollektoros építmény szerintük 1 milliárd dollárba sem kerül, míg egy hagyományos fal tízmilliárdokba kóstálna.

Más számítások szerint a fal adta áram eladásából 20 év alatt megtérül a határakadály

Trump eredetileg Mexikóval akarta kifizettetni, lényegében megvetetni a falat, ám az határozottan nem volt rá "vevő". A "napfal" révén viszont nem kizárt, hogy Trump áramot kínál majd a szomszédnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neonáciként számon tartott német párttól vonták meg az állami támogatást

Németországban a szövetségi parlament csütörtökön az alaptörvény módosításával megvonta az állami támogatást a széles körben neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párttól (NPD). Tovább olvasom