Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Tüntetések világszerte az éghajlat védelmében

Több ezren tüntettek szombaton Sydneytől Stockholmig, Párizson, Berlinen és Madridon át, hogy a koppenhágai éghajlatvédelmi értekezlet előtt öt héttel mozgósítsák a világ közvéleményét az általános felmelegedés problémája kapcsán.
A megmozdulások Sydneyben kezdődtek, ahol tüntetők ezrei gyűltek össze a kikötőben és a híres Bondi strandon. A tüntetők "350" feliratú transzparenseket lobogtattak. A 350-es szám utalás a levegő biztonságos széndioxid-koncentrációjára (350/millió levegőrészecske). A tüntetők szintén a 350-es számot formázták meg testükkel a sydneyi operaház lépcsőjén állva, míg a székesegyház harangja 350-szer kondult meg.

A Párizsban összegyűlt több száz tüntető 12 óra 18 perckor csengette meg mobiltelefonját és a magával hozott ébresztőórákat, utalva arra, hogy december 18-án lesz a koppenhágai konferencia zárónapja.

A tüntetők a politikusokat - élükön Nicolas Sarkozy elnökkel - akarták ily módon felébreszteni, hogy készüljenek fel a konferenciára, amely előtt október 29-30-án európai uniós csúcstalálkozó lesz. "Nicolas, ébredj fel" - volt olvasható az egyik transzparensen.

A létfontosságúnak tekintett koppenhágai konferencián tervezik elfogadni az éghajlatváltozás elleni küzdelem céljait felsoroló, de 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyv helyére lépő nemzetközi egyezményt.

Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő azonban figyelmeztetett, hogy a tárgyalások nem haladnak olyan tempóban, amely lehetővé tenné egy nemzetközi megállapodás elfogadását Koppenhágában.

"Már két éve tartanak a megbeszélések, és nagyon lassú és fájdalmas haladást értünk el. Világos, hogy a jelenlegi ütemben a konferenciáig hátralévő hetek alatt nem érünk el odáig" - közölte Rasmussen egy közleményben.

A december 7-18 között tartandó konferencián 192 ország vesz részt.

Stockholmban mintegy harmincan követeltek azonnali tárgyalásokat a klímaváltozásról. Berlinben mintegy 350-an - Angela Merkel kancellárt ábrázoló maszkban - gyűltek össze a Brandenburgi Kapunál. Isztambulban az Európát Ázsiával összekötő Boszporusz-híd alá állított hajón követeltek "Munkahelyeket, éghajlatot és igazságot".

A madridi Puerta del Solon a társadalmi, környezetvédő és szakszervezetek alkotta Klímaváltozás elleni Platform paródiát mutatott be az "éghajlatváltozás tragikus következményeiről".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: a H1N1 terjedése országos vészhelyzet

Barack Obama amerikai elnök országos vészhelyzetnek nyilvánította a H1N1 influenzavírus terjedését -… Tovább olvasom