Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Tusk: Lengyelországnak kiváló jelöltjei vannak fontos európai tisztségekre

A lengyel miniszterelnök szerint Lengyelországban nincs hiány olyan jó politikusokból, akik fontos európai uniós és NATO-tisztségeket tölthetnének be.
Donald Tusk Radoslaw Sikorski külügyminiszter, Aleksander Kwasniewski volt államfő, Jacek Rostowski pénzügyminiszter és Jan Krzysztof Bielecki, valamint Jerzy Buzek volt kormányfők nevét említette.

A lengyel miniszterelnök a TVN lengyel televízióállomásnak nyilatkozott, amely Zbigniew Brzezinski amerikai professzor kijelentéséről kérdezte a véleményét. Jimmy Carter egykori amerikai elnök lengyel származású volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, aki a közelmúltban látogatást tett Lengyelországban, olyan bejegyzést tett a Twitter közösségi portálon, hogy Lengyelország megérdemelné a következő NATO-főtitkári tisztséget.

Tusk emlékeztetett arra, hogy 2013 vége és 2014 tavasza között fontos globális személyi döntésekre kerül sor: megválasztják a NATO és az ENSZ új főtitkárát, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökét, valamint az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét.

"Hónapok óta, amikor erről kérdeztek, azt hangsúlyoztam, hogy térségünknek, az úgynevezett új Európának, ahol Lengyelország bizonyos pozíciót és tiszteletet harcolt ki magának (...) joga van ahhoz, hogy részt vegyen Európa kormányzásában, és bizonyos tisztségeket betöltsön" - mondta.

"Európában nem úgy van, hogy valakinek valami kijár. Ki kell harcolni, időnként egy kis szerencsére is szükség van, mert az érvek nem mindig elegendőek" - folytatta. "Büszke vagyok, ha Lengyelországot Európában képviselhetem, mert Lengyelországnak már semmi oka arra, hogy komplexusai legyenek. Egyet garantálhatok: az érdekeinket jól fogjuk képviselni. Hogy milyen tisztségben, azt majd meglátjuk, korai lenne jósolni" - mondta.

Tusk egy hétfői tévéinterjúban eloszlatta azokat a spekulációkat, hogy jelöltetné magát az Európai Bizottság elnökének tisztségére (José Manuel Barroso mandátuma 2014 őszén jár le). Hangsúlyozta, hogy a következő lengyel parlamenti választásokig, 2015-ig kizárólag belügyekkel kíván foglalkozni, és azt követően is szívesen dolgozna miniszterelnökként, ha a választók ilyen döntést hoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnösnek mondták ki 11 gyilkosságért a ˝halál angyalát˝ Spanyolországban

Bűnösnek találta a kelet-spanyolországi geronai esküdtbíróság egy idősotthon felügyelőjét, aki… Tovább olvasom