Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Tűzszünetet javasol az ukrán államfő

Petro Porosenko a héten részletes béketervet mutat be.
Petro Porosenko ukrán államfő hétfőn kijelentette, hogy a héten részletes béketervet mutat be, amelynek egy, a kelet-ukrajnai lázadókkal kötendő tűzszüneti egyezmény is részét képezi.

"Az elnöki béketerv megvalósításának kezdeteként fegyvernyugvást fogunk javasolni" - mondta a tisztségébe nemrégiben beiktatott Porosenko, amikor megnyitotta az ukrán nemzetbiztonsági tanács ülését.

Az államfő közölte, arra utasította a kormányerőket, hogy a héten zárják le az Oroszország és Ukrajna közötti teljes határszakaszt. Mihelyt a határ biztonságos lesz, egy ideiglenes tűzszüneti egyezményt léptethetnek életbe és erőfeszítéseket tehetnek, hogy megállapodjanak egy béketervről.

"Felelőtlenség lenne úgy tűzszünetet hirdetni, hogy közben nyitva van a határ" - tette hozzá Porosenko.

Az államfő június 7-i beiktatása óta azon fáradozik, hogy megteremtse a feltételeit egy fegyverszünetnek Kelet-Ukrajnában, ahol fegyveres harcok zajlanak az oroszbarát szeparatisták és az ukrán biztonsági erők között. Porosenko ennek érdekében megbeszélést folytatott Oroszország képviselőjével és telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Az ukrán elnök elmondta, hogy javaslatai alkotmánymódosítást is magukban foglalnak, amely lehetővé tenné a hatalom decentralizációját. Azt nem közölte, hogy tervei szerint meddig tartana a tűzszünet.

A szakadár csoportok eddig nem reagáltak a hírre, így nem tudni, hogy milyen feltételek mellett fogadnák el a fegyvernyugvást.

Kijev a felkelők támogatásával vádolja Moszkvát. A konfliktus az utóbbi napokban tovább fokozódott, miután a szeparatisták lelőtték az ukrán hadsereg egyik katonai szállító repülőgépét negyvenkilenc emberrel a fedélzetén, Oroszország pedig leállította a gázszállítást Ukrajnába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország elzárta a gázcsapokat

Az orosz fél addig nem szállít gázt Ukrajnának, ameddig az nem fizeti ki a csaknem kétmilliárd… Tovább olvasom