Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Új alkoholstratégiát sürget az EP

Olyan új alkoholstratégia bemutatását várja az Európai Parlament (EP), amely foglalkozik a fiatalok alkoholfogyasztásával, valamint felhívja a figyelmet a várandós kismamák alkoholfogyasztásának és az ittas vezetésnek a veszélyeire - tájékoztatott szerdán az EP sajtószolgálata.
Az EP arra szólította fel a bizottságot, hogy haladéktalanul kezdje meg a 2016 és 2022 közötti időszakra vonatkozó új uniós alkoholstratégia kidolgozását, segítve ezzel a tagállamokat az alkoholfogyasztásból eredő problémák kezelésében.

Az EP állásfoglalása értelmében a brüsszeli testületnek meg kellene fontolnia, hogy a fogyasztók tájékoztatása érdekében az alkoholtartalmú italok esetében is kötelezővé tegye az összetevők és a tápérték feltüntetését a csomagoláson.

"Az alkoholoknak legalább a kalóriatartalmát egyértelműen fel kellene tüntetni, ezért a bizottság erről legkésőbb 2016 végéig nyújtson be jogalkotási javaslatot" - húzza alá határozatában az Európai Parlament.

A közvetlenül választott uniós társjogalkotó intézmény úgy véli, hogy az Európai Unióban minden alkoholtartalmú ital csomagolásán az ittas vezetés veszélyeire figyelmeztető feliratot kellene elhelyezni.

A határozat emellett azt kéri az uniós tagállamoktól, hogy szigorúan tartsák be az alkoholfogyasztásra vonatkozó, törvényben előírt korhatárokat, s meg kellene fontolniuk a fellépést a "nagyon olcsó szeszek" árusítása ellen.

Az EP úgy véli, hogy a határokon átnyúló, internetes szeszkereskedelem kérdésével is foglalkozni kell, fel kell hívni a fiatalok figyelmét az alkalmi, mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeire, valamint többet kell tenni az ittas vezetésből eredő közúti balesetek számának csökkentése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem valósult meg a kisebbségi csoportok integrációja az USA-ban

Ugrósdy Márton erről szerda reggel az M1 aktuális csatornán beszélt a Baltimore-i és a korábbi… Tovább olvasom