Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Új biztonsági intézkedések az USA-ba utazók esetében

Egyesült Államok - Új biztonsági intézkedéseket jelentett be az Egyesült Államokba utazók esetében pénteken az amerikai kormány: kiterjedtebb vizsgálatok lesznek a közvetlen amerikai járatok esetében minden nemzetközi repülőtéren az utazás előtti regisztrációnál és beszálláskor.
A minden utast érintő szabályozás felváltja az eddigi rendszert, amelyben csak azokat az utasokat vetették alá kötelező alaposabb vizsgálatnak - egyebek mellett teljes motozásnak -, akik 14, főleg muszlim országokból indultak.

Janet Napolitano belbiztonsági miniszter elmondta: a korábbiaknál rugalmasabb szempontokról van szó; azoknak az utasoknak kell a szokásosnál kiterjedtebb ellenőrzésen kell átesniük, akiket hírszerzési értesülések alapján gyanúsnak találnak.

Az utasok a legkülönfélébb információk alapján gyanúsnak minősülhetnek, az áprilistól életbe lépő új szabályozás szerint vizsgálni fogják azok utazási szokásait, nevüket, útlevélszámukat, de bőrszínüket és vallásukat is.

Napolitano kifejtette: a kiterjesztett ellenőrzés keretében robbanószerek után kutathatnak, fejlett átvilágítási technikát és kereső kutyás egységeket alkalmazhatnak, megmotozhatják a gyanús személyeket.

A jelenlegi rendszert nagy sietséggel január elején vezették be válaszul arra, hogy karácsonykor egy nigériai terrorista az alsónadrágjába rejtett robbanóeleggyel megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai repülőgépet. Éles támadások érték az amerikai biztonsági rendszert: hogyan fordulhatott elő, hogy a terrorista egyáltalán feljuthatott a repülőre.

A szigorított ellenőrzések 14 államot érintettek: az amerikai terminológia szerint a "terrorizmus állami szponzorának" tekintett Kuba, Irán, Szudán és Szíria mellett a listára vették a többi között Afganisztánt, Algériát, Irakot, Líbiát, Nigériát, továbbá Pakisztánt, Szaúd-Arábiát és Jement. Naponta utasok ezrein hajtottak végre szigorú vizsgálatot csak azért, mert a szóban forgó országok valamelyikéből indultak el.

A rendszer ellen azonban élesen tiltakozott Szaúd-Arábia, Algéria és Nigéria, ezek az országok ugyanis az Egyesült Államok partnerei az al-Kaida terrorhálózat elleni küzdelemben.

Az új előírások szerint ha valaki például korábban a Közel-Keleten járt és kora, valamint egyéb jellemzők alapján olyan személynek minősül, aki terrorcsoportok toborzásának célpontja lehet, biztosra veheti, hogy tüzetesebben átvizsgálják. Tehát nem kizárólag az útlevél alapján fognak egyeseket másoknál alaposabban ellenőrizni, hanem minden fellelhető információ értékelésével.

Az új rendszer nem váltja fel, hanem kiegészíti a továbbra is érvényben levő amerikai utastilalmi listát, amelyen jelenleg mintegy 6000 terrorgyanús személy neve szerepel.

Olvasóink írták

  • 1. floridaimagyar 2010. április 03. 03:40
    „Legalabb meg mindig nem kell az alsonadragot levenni :) - bolond emberek - miert rak robbanoszert a gatyajaba?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömeges szökés egy iraki börtönből

Irak - Legkevesebb 23, előzetes letartóztatásban lévő fogoly, köztük több feltételezett lázadó… Tovább olvasom