Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Új kormánya van az Európai Uniónak

Brüsszel - Megszavazta kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) az új összetételű Európai Bizottságot, így több, mint három hónappal azután, hogy lejárt az előző bizottság mandátuma, hivatalba léphet az unió új, teljes felhatalmazású végrehajtó testülete.
Az új Európai Bizottságban - miként az előzőben is - minden EU-tagországot egy személy képvisel. A testület elnöke továbbra is José Manuel Barroso, jobbközép irányzatú portugál politikus. A biztosi testület magyar tagja Andor László, a foglalkoztatási és szociális ügyek tárcájának irányítója. A bizottság mandátuma nem mostantól, hanem az előző bizottság mandátumának lejártától számítva öt évre, vagyis 2014 október végéig szól.

A 736 tagú EP-ben 488-an szavaztak igennel, 137-en nemmel, 72-en pedig tartózkodtak. Az előző összetételű Barroso-bizottságot 2004 novemberében 449 igen, 149 nem szavazattal, 82 tartózkodás mellett választották meg. A képviselők csak a testület egészéről szavazhatnak - az egyes biztosjelöltekről nem -, és az elfogadáshoz egyszerű többségre van szükség.

Igennel szavaztak a legnagyobb politikai pártcsaládok: a jobbközép néppártiak, a szocialisták és szociáldemokraták, valamint a liberálisok. A néppártból kivált konzervatívok tartózkodtak. A testület ellen szavaztak - teljesen eltérő okokból - a radikális euroszkeptikusok és a több európai szolidaritást szorgalmazó zöldpártiak, miként a szocialistáknál balra álló frakció tagjai is.

A Fidesz európai néppárti képviselői támogatták az Európai Bizottság testületének EP-jóváhagyását - közölte a Szájer József vezette magyar néppárti EP-delegáció. A nyilatkozat szerint az Európai Parlament döntésével, valamint a Lisszaboni Szerződés tavaly decemberi hatályba lépésével az Európai Unió "új, aktív és dinamikus korszakába léphet".

Az intézményi viták lezárultak, Európa így minden erejével az európai polgárok valós problémáira kell, hogy koncentráljon. Vissza kell nyerni a polgárok bizalmát az európai szolidaritás erősítésével - olvasható a nyilatkozatban. A fideszes EP-képviselők szerint a bizottság legfontosabb feladata a munkahelyteremtés előmozdítása, valamint a kis- és közepes vállalkozások hatékony támogatása kell, hogy legyen.

Korábban a magyar szocialista EP-képviselők csoportja is közölte, hogy támogatni fogja szavazatával az Európai Bizottságot. A voksolás után vezetőjük, Tabajdi Csaba külön nyilatkozatban üdvözölte Barroso döntését, hogy a válság idején kiemelten fontos foglalkoztatásügyi és befogadásért felelős portfóliót a magyar jelöltnek adta.

"A magyar szocialisták készen állnak a teljes körű együttműködésre Andor Lászlóval a következő öt évben. Közös célunk, hogy minél több munkahely létrehozását és megőrzését segítsük elő Európa-szerte és Magyarországon is" - hangsúlyozta.

Bokros Lajos (MDF) a szavazás után elmondta, hogy - frakciójával, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoporttal együtt tartózkodott, mert nem értettek egyet azzal, hogy az EP csak egyben szavazhat a bizottságról, illetve nem tartották optimálisnak a portfóliók elosztását. Úgy vélte, a testületen belül "nem egyenlő a biztosok színvonala".

Balczó Zoltán (Jobbik) a vitában megerősítette: nem szavazzák meg a bizottságot, mert meglátásuk szerint nem jó a biztosok delegálásának egész rendszere, vagyis az, hogy a kormányok nem feladatra jelölnek biztosokat.

Készen áll munkájának megkezdésére és az új kihívásokkal való szembenézésre az Európai Bizottság új testülete - hangsúlyozta a szavazás előtt a plenáris ülésén Barroso. A bizottsági elnök szerint a világban még növelni lehet és kell az Európai Unió súlyát, amely nagyobb, mint az egyes részek, tagállamok összesített súlya.

Barroso hosszú távú vízió alapján dolgozó bizottság tervét vázolta fel - a vízió alapja az uniós intézmények között most tárgyalandó tízéves gazdasági program, az EU2020 lenne.

Andor László, az új Európai Bizottság magyar tagja a strasbourgi plenáris voksolás után a helyszínen nyilatkozva kiemelte: a voksolás pozitív kimenetele azért volt fontos, mert az Európai Unió előtt álló nehéz kihívások miatt az új bizottságnak sürgősen munkába kell állnia. Andor elmondta: az új bizottság nyomban meg is kezdi a munkát. A biztosokat már keddre kötetlen találkozóra hívták össze, szerdán pedig a tervek szerint hivatalosan is megkezdi munkáját a testület.

Az új biztos az MTI érdeklődésére arról is beszélt: az új bizottság tagjai már eddig több találkozót tartottak, "elég jól" összekovácsolódtak. Hangsúlyozta: azokkal a biztosokkal, akikkel új funkciójában szorosabban együtt fog működni, különtalálkozókat is szerveztek.

A portfóliójához közvetlenül kapcsolódó, első legfontosabb feladatnak Andor az új, tízéves átfogó gazdasági program, az EU2020 előkészületeit nevezte. Mint fogalmazott, uniószerte fokozott a várakozás, hogy az új bizottság "a stratégia kidolgozásával válaszokat tud találni egyrészt a pillanatnyi gazdasági válsághelyzetre, másrészt a hosszú távú gazdasági kihívásokra".

Beszámolt Andor László arról is, hogy tárcája állítja össze az Európai Bizottság részletes munkaprogramjának foglalkoztatási és szociális részét. Bejelentette emellett, hogy hamarosan megjelenik egy új közlemény a munkaidővel foglalkozó uniós jogszabállyal, irányelvvel kapcsolatban.

Bajnai Gordon miniszterelnök telefonon gratulált Andor Lászlónak, miután az Európai Parlament kedden megszavazta az új összetételű Európai Bizottságot. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint Andor László kiemelt fontosságú, a gazdasági válság leküzdése szempontjából meghatározó jelentőségű tárcát vezethet a foglalkoztatási, szociális ügyi és esélyegyenlőségi biztosként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán elkezdte az urándúsítást

Irán elkezdte kedden a 20 százalékos szintre történő urándúsítást - jelentette be az arab nyelvű,… Tovább olvasom