Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Új remények és kérdések a római AIDS-konferencián

Állva tapsolták meg hétfőn a római AIDS-konferencián azt a tanulmányt, amely szerint a HIV-vírussal fertőzöttek korai kezelése az esetek 96 százalékában megakadályozza a fertőzés átadását, ami teljesen megváltoztathatja a járvány arcát.
„Az adatok tanúsága szerint a HIV kezelése révén a járvány felszámolható: itt vannak a bizonyítékok" – mondta Elly Katabira, a konferenciát szervező Nemzetközi AIDS Társaság (IAS) elnöke.

Három tanulmányt ismertettek a megelőző kezelésről a római tudományos konferencián, amelyen mintegy 5500 tudós, orvos és kutató vitatja meg a járvány kezelésében elért legújabb eredményeket.

A tanulmányok lelkesedést váltottak ki, de ugyanakkor számos kérdést is felvetettek a programok finanszírozása, illetve az új megoldások alkalmazása kapcsán.

Az első tanulmány, amelyet májusban ismertettek az Egyesült Államokban, megállapította, hogy a HIV-fertőzött páciens korai antiretrovirális kezelése jelentősen (több mint 96 százalékkal) csökkenti a fertőzésnek a nem fertőzött partner részére történő átadása kockázatát.

A kezelésben 1763 pár vett részt, amelyeknek az egyik tagja fertőzött volt, a másik pedig nem, szinte mindnyájan heteroszexuálisak voltak. Huszonkilenc esetben fertőződött meg a másik partner, ebből 28 esetben az érintett személyek későn kapták a kezelést. A korán kezelt csoportban kevesebb volt az opportunista betegség (immunhiányos állapotban megjelenő fertőzés) és a halálozás is.

Anthony Fauci, az Amerikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete (NIAID) igazgatója úgy vélte, hogy jelentős fordulat történt, és napjainkban nagyban befolyásolni lehet a járványt. Hangsúlyozta azonban, hogy „a megelőzés akkor működik, ha az emberek betartják a szabályokat, és kétségét fejezte ki afelől, hogy minden kockázatnak kitett személyt kezelni tudnának: „Afrikában valamennyi szexuálisan aktív személy kockázatnak van kitéve".

Michel Kazatchkine, az AIDS-elleni Küzdelem Világalapjának igazgatója szerint mielőtt arra gondolnánk, hogy mindenkit kezelni kell, amikor fertőzött, sőt kockázatnak kitett lett, először azokat kell kezelni, akiknek szükségük van a kezelésre, de nem kapják meg. Az Egészségügyi Világszervezet szerint akkor kel a kezelést elkezdeni, amikor a vírus által megtámadott immunsejtek (CD4) száma kevesebb, mint 350.

„Ma a szükségletek 40 százalékát fedezik" – emlékeztetett Kazatchkine, aki úgy vélte, hogy közegészségügyi és etikai szempontból a prioritásoknál kell kezdeni. A szakember szerint sem pénzügyi, sem operatív szempontból sem lehet valamennyi fertőzött személyt kezelni. Arra is emlékeztetett, hogy a fertőzött személyek fele nem tud a fertőzöttségéről.

Számos felszólaló, közöttük Gottfried Hirnschall, a WHO munkatársa hangsúlyozta, hogy az új felfedezések mellett sem szabad elfeledkezni az óvszerről, és célszerű kombinálni a tanulmányokban is szereplő különböző megelőzési módszereket. Hirnschall arra is emlékeztetett, hogy 9 millió ember van a világban, aki még mindig nem jut hozzá a szükséges kezeléshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félpucér lányok demonstráltak - galéria

A Femen ukrán nőjogi szervezet kémnek öltözött, félmeztelen aktivistiái demonstráltak Kijevben, a… Tovább olvasom