Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Új Szó: elavult a felszerelése a szlovák hadseregnek

A szlovák védelmi tárca jelentése szerint a hadseregben használt haditechnika döntő része elavult és műszaki élettartamán túl jár.

A szlovák haderő stratégiai értékelésének alapvetései című dokumentum, amelyet a napokban bocsátott minisztérium tárcaközi egyeztetésre a szlovák hadügyminisztérium, sötét képet fest az ország védelméről - írta hétfői számában az Új Szó című pozsonyi napilap.

Az Új Szó által ismertetett jelentésből kiderül, hogy miközben a T-72-es tankok élettartama 20 év, a szlovák haderőben szolgáló darabok 24 évesek. A PV3S teherautók átlagosan 28 évvel vannak túl élettartamukon.

Egyedül a MiG-29-es vadászrepülőkkel áll viszonylag jól a szlovák haderő. A 40 éves tervezett élettartam felét sem érték még el a gépek. Ennek ellenére a jelentés szerint a légierőnél is hamarosan szükséges lenne a modernizáció.

A dokumentum megállapítja, hogy a hadsereg "nem képes megfelelő szintű védelmet és túlélést biztosítani a harctéren lévő alakulatoknak". A logisztikai egységek többsége semmilyen szintű ballisztikai védelemmel nem rendelkezik.

A jelentés szerint a katasztrofális állapotok okai a kevés pénz, a hiányzó stratégia és a rossz irányítás.

Mivel több pénz a jövőben sem áll rendelkezésére, a tárca jelentésében költséghatékony védelmi modell kidolgozását javasolja. Ebben többek között számol az aktív tartalékosok békeidőben történő szolgálatával – nem kötelező alapon, "speciális szerződés" formájában.

A lap emlékeztet rá, hogy Lubomír Galko védelmi miniszter az elmúlt hónapokban többször is jelezte a haderő tarthatatlan állapotát, ám a pénzügyminisztertől mindig azt a választ kapta, hogy a tárca 800 millió eurós (220 milliárd forint) éves költségvetésén túl nincs pénz a fejlesztésekre.

A hadseregben a jelentés szerint a kiképzéssel is gondok vannak. "Évente csak egy harci zászlóalj végzi el az előírt évi komplex kiképzést" – áll az anyagban. Egy zászlóaljban 400-800 katona szolgál.

A vadászrepülők pilótái az évi 180 órás repülési norma helyett tavaly csak 51 órát voltak a levegőben.

Szlovákiának 1993-ban, az ország létrejöttekor 53 ezer katonája volt, ma alig 15 ezren szolgálnak a seregben. Amíg 18 éve 995 tankkal rendelkezett az alakuló szlovák haderő, ma 30 tankja van, és a tervek szerint ezeket is leszerelik, a jövőben nem lesz harckocsizó egységese a seregnek.

A két évtizeddel ezelőtti 1058 ágyú helyett ma 51 van, és a 146 harci repülőgépből 15 maradt - írja az Új Szó.

Olvasóink írták

  • 1. kispont 2011. augusztus 08. 15:31
    „Talán nem is a háború-é a jövő.Lehet ám békében is élni még ha ez egyeseknek utópia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ámokfutás egy kisvárosban: 7 emberrel végzett

Hét embert, köztük egy 11 éves kislányt ölt meg egy vaktában lövöldöző férfi vasárnap egy ohiói… Tovább olvasom