Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Újabb heves összecsapások Teheránban

Szemtanúk szerint vasárnap is folytatódtak és terjednek az előző nap kezdődött heves összecsapások Teherán központjában ellenzéki tüntetők és a biztonsági erők között; a rendőrök tüzet nyitottak. Egyes hírek szerint legkevesebb négy tüntető meghalt, de a rendőrség tagadja ezt.
Egy reformista honlap jelentése szerint a rendőrök először ütlegelni kezdték a több ezernyi, kormányellenes jelszavakat skandáló tüntetőt. A rendfenntartó erők lezárták az iráni főváros központjába vezető utakat, hogy megakadályozzák újabb ezrek csatlakozását a tiltakozókhoz, de a honlap szerint sok embernek így is sikerült áttörnie a blokádot.

A rendőrök könnygázt és paprikasprayt is bevetettek a Mahmúd Ahmadinezsád elnök kormányzatával szemben állók ellen, azok pedig felgyújtottak szemeteskukákat és egy rendőrségi motorkerékpárt. A rendőrök ezután lőni kezdtek, ekkor halt meg három, később még egy tüntető, kettő pedig megsebesült egy ellenzéki honlap szerint.

A Parlemanews.ir honlap szerint a halottak között van Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető, volt elnökjelölt 20 éves unokaöccse is. Szejjed Ali Muszavit golyó találta el Teherán központjában vasárnap délben, és a kórházba szállítás után meghalt.

Egy rendőrségi tisztségviselő tagadta, hogy halottai lennének az összecsapásoknak - közölte több iráni hírügynökség. Ezt alátámasztani látszik az idézett ellenzéki honlap jelentése is, miszerint a rendőrök megtagadták a tűzparancsot, néhányan pedig - parancsnokaik sürgetésére - próbáltak csak a levegőbe lőni.

A honlap összecsapásokat jelentett Iszfahánból és Nadzsafábádból is.

A hatóságok már előzőleg kemény fellépéssel fenyegetőztek, amennyiben az ellenzék gyűléseket tart egyik kiemelkedő szellemi alakja, Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh közelmúltbeli halála s egyúttal az ásúra síita vallási ünnep alkalmából. Rendőrök, katonák és forradalmi gárdisták ezrei várták készültségben vasárnap reggel a demonstrálókat, miután már szombaton is összecsaptak Teherán több pontján az ellenzék támogatóival.

A síita muzulmánok ásúra ünnepén emlékeznek meg Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának haláláról. Huszein egy - az iszlám világa feletti uralomért vívott - VII. századi csatában vesztette életét. A 680-ban Kerbelában lezajlott csata döntő mozzanat abban, hogy az iszlám szunnita és síita ágra szakadt.

A júniusi 12-i elnökválasztás után a hivatalban lévő elnököt, Mahmúd Ahmadinezsádot hirdették ki győztesnek Mir Hoszein Muszavival szemben, akinek hívei az eredmény meghamisításával vádolták a hatóságokat. Tiltakozó megmozdulások kezdődtek, több százezer ember csapott össze a biztonsági erőkkel. A hivatalos adatok szerint harminc ember vesztette életét.

Tiltakozások újabb hulláma kezdődött azt követően, hogy közel egy hete elhunyt Montazeri nagyajatolláh. Ő volt az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa, az iszlám köztársaság alkotmányának egyik szülőatyja. A forradalom vezetője, Khomeini ajatolláh őt szemelte ki utódjául, de néhány hónappal Khomeini 1989-es halála előtt összekülönböztek, mert Montazeri bírálta az akkori tömeges kivégzéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordnak ígérkező brit karácsonyi vásár

Rekordnak ígérkező utókarácsonyi hétvégét zárt a brit kiskereskedelem: a boltok elsöprő vásárlói… Tovább olvasom