Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Újabb hullámokat kelt a jezsuita iskolabotrány

Németország - Újabb hullámokat keltett szerdára a berlini Canisius jezsuita gimnáziumban kirobbant botrány, amely rávilágított arra, hogy volt tanárok évtizedekkel ezelőtt szexuális bűncselekményeket követtek el diákjaik terhére.
Sajtóértesülések szerint újabb, immár a harmadik egykori paptanár ismerte el, hogy annak idején maga is szexuálisan zaklatta diákjait. Korábban arra derült fény, hogy 1975 és 1983 között két tanár több mint 30 diákkal szemben erőszakoskodott.

Az ügy - mint az újságok fogalmaztak - Németország legnagyobb iskolai botrányává dagadhat.

A német főváros egyik legelőkelőbb katolikus gimnáziumában történteket a jelenlegi igazgató, Klaus Mertes atya tárta fel a múlt héten az iskola diákjai előtt. Az első hírek szerint 15 tanulót rontottak meg tanáraik, azóta azonban egyre több egykori diák állt elő hasonló sérelemmel.

Mertes már korábban tudomást szerzett a visszaélésekről, és ezért választotta a nyilvánosságot. Szavai szerint korábban csak azért nem állt elő a történtekkel, mert az őt először tájékoztatók diszkréciót kértek. Miután azonban több hasonló esetre is fény derült, úgy döntött, hogy levelet intéz mintegy 600 volt diákhoz, és az iskola nevében bocsánatot kér tőlük.

Szerdán egy harmadik volt tanár is beismerte, hogy annak idején maga is részt vett diákok megrontásában. A szóban forgó Berhard E. ma 70 éves, és Frankfurtban él. 1950 és 1958 között az iskola diákja volt, majd 1981-től tanárként alkalmazták. Bernhard E. még kedden este maga jelentkezett a rendőrségen. Az újságok név szerint említették a másik két tanárt is, beszámolva arról, hogy az erőszak, valamint a szexuális zaklatás legkülönbözőbb formái annak idején - úgymond - napirenden voltak a Canisius falai között.

Az iskola igazgatója után a németországi jezsuita rend is bocsánatot kér a történtek miatt, és megszólalt a Vatikán is. A Szentszék szóvivője, Frederico Lombardi atya a berlini Der Tagesspiegelnek szerdán kijelentette: a Vatikán csak a sajtóból ismeri az elkövetett visszaéléseket, de teljes mértékben támogatja azok felderítését. Hozzátette, hogy ezért az adott ország katolikus hatóságai a felelősek. Hangoztatta, hogy elégedett a németországi rendfőnök, Stefan Dartmann eddigi lépéseivel, így azzal is, hogy bocsánatot kért.

A történteknek súlyos pénzügyi vonzatai is lehetnek a németországi jezsuita rend számára. Értesülések szerint ugyanis több egykori - és érintett - diák jelentős kártérítési követeléssel állt elő. Egyikük ügyvédje szerdán úgy vélte, hogy további hasonló követelések várhatók, mert ami eddig kiderült, az csupán a jéghegy csúcsa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbantás az iraki Kerbelánál - sok halott

Irak - Legkevesebb húszan meghaltak és száztízen megsebesültek egy pokolgépes merényletben szerdán… Tovább olvasom