Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Újabb izgalmas helyek kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára

Európa egyik legfontosabb régészeti lelőhelye is felkerült a listára.
A dél-spanyolországi Medina Azaharát, a hajdani Córdobai Kalifátus székhelyét és az észak-olaszországi Ivrea város Olivetti-féle iparnegyedét is felvette vasárnap a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a bahreini Manámában ülésező illetékes bizottsága. Az andalúziai középkori arab muszlim várost Córdoba első omajjád kalifája, III. Abd ar-Rahmán építtette a 10. században az újonnan létrehozott Córdobai Kalifátus központjaként. A város tündöklése azonban nem sokáig tartott, mert a kalifátus megszűnéséhez vezető 1010-es lázadásokban Medina Azaharát is lerombolták. A város maradványai nyolc kilométerre fekszenek Córdobától, és turisták által is látogathatók. Híres mecsetjét katedrálissá építették át a vidék katolikus királyok általi 13. századi visszahódítása után. Az UNESCO indoklása szerint a romok "mély ismeretekkel szolgálnak Al-Andalusz (az Ibériai-félsziget muszlim uralom alatt álló része) mára letűnt nyugati muszlim civilizációjáról". Olaszország 54. helyszíneként került fel a világörökségi listára a piemontei Ivrea város Adriano Olivetti (1901-1960) gyáriparos által megálmodott iparnegyede, amely egy nagyüzemen kívül magába foglal közigazgatási és szociális épületeket, valamint lakóházakat is. Az elsőrangú olasz urbanisták és építészek tervezte épületegyüttes tükrözi a Közösségi Mozgalom eszméit. Ez a példamutató társadalmi projekt a gyáripari termelés és az építészet viszonyának modern megközelítését fejezi ki - indokolta döntését az UNESCO. A keresés és a kísérletezés prioritást jelentett a főleg írógépeiről és egyéb irodai berendezéseiről ismert Adriano Olivetti számára, aki igyekezett összhangba hozni az ipari fejlődést az egyén jogainak tiszteletben tartásával és a részvételi demokráciával, úgy a vállalatán belül, mint kívül. A világbizottság még szombaton felvett a listára 12 japán keresztény helyszínt és hét hegyi templomot a Koreai-félszigeten. A Japán déli részén fekvő 10 egykori keresztény falu, a Hara-vár és az Oura-katedrális "egyedülálló módon tanúskodik olyan keresztények kulturális hagyományáról, akik 250 éven át rejtve élték meg és adták tovább hitüket" - olvasható az indoklásban. A Koreai-félszigeten buddhista hegyi templomok tanúskodnak arról, miként olvadt össze a hit az őshonos vallásokkal. Az UNESCO hét ilyen dél-koreai templomot nyilvánított a világörökség részévé. Az indoklás szerint "ezek a hegyi kolostorok szent helyek, amelyek napjainkig fennmaradtak a hit és a mindennapi vallásgyakorlás eleven helyszíneiként"

Korábban írtuk:
Egy indiai és egy két németországi helyszínnel bővült az UNESCO világörökségi listája szombaton. Az UNESCO illetékes bizottsága a bahreini Manámában zajló konferenciáján vette fel a listára szombaton a mumbai viktoriánus és art déco épületegyüttest és a németországi egykori viking helyszínt, Haithabu városát és Danevirke középkori dán sáncrendszert.
 
Mumbai is felkerült az UNESCO világörökségi listájára.
Mumbai is felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Az UNESCO bizottsága az értékelés szerint "különleges, univerzális értéke" miatt vette fel a világörökségek közé a csaknem 100 épületből álló indiai épületegyüttest. Mumbai (az egykori Bombay) a 19. században egy különösen nagyratörő városépítési projekt részeként újult meg. Viktoriánus-neogótikus stílusban emeltek középületeket, ezek később kiegészültek az indiai dizájnt és az art déco világát egyedülálló stílusban összefogó épületekkel. A két különböző stílusú épületcsoport Mumbai modernizálódásának különböző fázisait jelképezi - közölte az UNESCO.
 
Viking múzeum az egykori Haithabu viking város területén.
Viking múzeum az egykori Haithabu viking város területén.

Felkerült a világörökségek listájára a ma Németország Schleswig-Holstein tartományának területén fekvő Haithabu egykori viking város, a vikingek legjelentősebb kereskedelmi központja, valamint a fontos kereskedelmi útvonalak védelmére létrehozott Danevirke középkori sáncrendszer. Ezek a helyszínek a viking korszak és kulturális tradícióinak egyedülálló szemtanúi - áll az UNESCO bizottságának indoklásában. Ezzel 43-ra emelkedett a németországi helyszínek száma az UNESCO világörökségek listáján.
 
Danevirke, Waldemar fala. Fotó: Wikimedia Commons/Szilas
Danevirke, Waldemar fala. Fotó: Wikimedia Commons/Szilas

A Schleswig-Holstein tartományban található Danevirke sáncrendszer és Haithabu városa Észak-Európa legfontosabb régészeti emlékei közé tartoznak. A Danevirke a középkorban földsáncokból, falakból, árkokból álló, cölöpsorokkal megerősített védelmi vonal volt, amely a dán birodalom határait védte. Haithabu a 9-11. században Észak-Európa egyik legjelentősebb kereskedelmi központja volt. A Frank és a Dán Birodalom között, az Északi- és a Keleti-tenger közötti egyik legfontosabb útvonalon feküdt. 1897-ben fedezték fel újra, 1900 óta végeztek itt ásatásokat. Gazdag régészeti lelőhely, ezáltal a viking kor kutatása szempontjából a legjelentősebb helyszín - közölte az UNESCO.

Pénteken már felkerült a világörökségi listára egy szaúdi, egy kenyai és egy ománi helyszín. A július 4-ig tanácskozó világörökségi bizottság a világ minden tájáról benyújtott 30 pályázatról dönt a manámai konferencián.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos áldozatokat is követelt a romániai áradás, hidakat és utakat mosott el a víz

Halálos áldozatokat is követelt a romániai áradás, hidakat és utakat mosott el a víz
Eddig négy áldozatot szedett az áradás, több mint 800 embert kilakoltattak. Tovább olvasom