Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Újabb lépés II. János Pál szentté avatásának folyamatában

Minden készen áll II. János Pál szentté avatására - jelentette be kedden a vatikáni Szentté Avatási Kongregáció, mely csodának nyilvánította a 2005-ben elhunyt pápa közbenjárásával történt újabb gyógyulást.
A lengyel pápa kanonizációs eljárása már az idén lezárulhat szentté avatásával. Ennek időpontja decemberben lehetne a Hit Évének végén - közölte a Szentté Avatási Kongregáció az ANSA olasz hírügynökséggel. Korábban az olasz sajtó októberre jósolta II. János Pál szentté avatását, pápává választása idei 35. évfordulóján.

A pontos dátumról Ferenc pápa dönt a szentté avatási dekrétum aláírásával. Ez az utolsó pápai lépés szükséges a kanonizáció végleges lezárásához.

Az 1978-ban megválasztott, 2005. április 2-án elhunyt egyházfőnek már a temetésén azonnali szentté avatását követelték a hívők Santo subito! feliratú transzparensekkel. Ezt követően XVI. Benedek az előírt várakozási időnél - a halált követő öt esztendő - korábban elindította elődje kanonizációs eljárását. II. János Pált 2011. május elsején avatták boldoggá a római Szent Péter téren. Az ehhez elfogadott első csoda Marie Simon Pierre Parkinson-kórban szenvedő francia nővér gyógyulása volt.

A szentté avatáshoz szükséges második csoda a boldoggá avatás napján történt, ennek részleteit azonban a Vatikán egyelőre nem hozta nyilvánosságra. A tudományosan megmagyarázhatatlan gyógyulást a Szentté Avatási Kongregáció által felkért orvosok és teológusok idén áprilisban minősítették csodának. Ezt most a kongregáció bíborosi bizottsága is megerősítette.

A VaticanInsider hírportál szerint Ferenc pápa II. János Pállal együtt XXIII. Jánost is szentté akarja avatni. A II. Vatikáni Zsinat atyjaként és "a jó pápaként" ismert, az egyházat 1958-1963 között vezető XXIII. János halálának idén van az 50. évfordulója. Boldoggá 2000-ben avatták.

Olvasóink írták

  • 2. CsImre 2013. július 02. 22:22
    „"Az ehhez elfogadott első csoda Marie Simon Pierre Parkinson-kórban szenvedő francia nővér gyógyulása volt."

    Elfogadott csoda, muhaha, esőtánc, napimádat, kísértet-históriák, totemállatok. Ha pápa voltam, és ha egy apáca, akivel találkoztam, leküzdi a lábgombát, akkor szent lehetek, de mikor avatnának szentté, ha tűzoltó, mentős, vagy orvos lennék?”
  • 1. pachakuti 2013. július 02. 22:12
    „Nem csak ez a két csoda létezik!
    2011. május elsején (jól emlékszem, hiszen aznap avatták boldoggá) a majálison voltam. Csodával határos módon nem loptak meg, nem raboltak ki, vizezett, a kifizetettnél kevesebb sörrel sem csaptak be (csak üvegest vagy dobozost iszom). Ha ez nem elég, hazatérve a hörcsögeim jó egészségben várták az etetést, sőt a lakásom se próbálták kirabolni távollétemben. Bizonyos vagyok, hogy mindez János Pálhoz intézett imámnak köszönhető.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkos árvíz Kínában

Komoly áradásokat okoznak a napok óta tartó heves esőzések Kína északi, déli és délnyugati… Tovább olvasom