Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Újraalakult az amerikai kongresszus magyar caucusa

Andy Harris és David Joyce republikánus, valamint Marcy Kaptur demokrata képviselő a 113. amerikai kongresszusban újraalakította a magyar caucust (törvényhozói csoportot) - derült ki a politikusok által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből.
Harris, Joyce és Kaptur képviselő egyaránt a kongresszus magyar baráti tagozatának társelnöke lesz, miután a posztot korábban együtt betöltő Steve LaTourette republikánus és Dennis Kucinich demokrata képviselő visszavonult. A Magyarországgal rokonszenvező és a kétoldalú kapcsolatok fejlődését támogató törvényhozói csoport tagja lesz még Mario Diaz-Balart, Carolyn B. Maloney, Timothy J. Ryan , Henry A. Waxman, akik további támogatók csatlakozását várják.

A társelnökök közleménye erősnek nevezte a két országnak a sokoldalú gazdasági együttműködésre, a közös NATO-tagságára, valamint az amerikai és a magyar népnek a szabadság iránti mély elkötelezettségére épülő kapcsolatait. A caucus vezetői egyebek mellett gratuláltak Magyarországnak az új alkotmány elfogadásához, amely "fontos fejezetet zár le az ország posztkommunista múltjában, és elő fogja segíteni minden állampolgára szabadságjogainak biztosítását".

A társelnökök elismeréssel szóltak az amerikai magyarságnak az amerikai kultúrához, jóléthez, valamint az amerikai-magyar kapcsolatokhoz való óriási hozzájárulásáról. Mint rámutattak, a másfél millió amerikai magyar különleges hídszerepet tölt be a két ország között.

"Örülök, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti erős kapcsolatok szószólója lehetek. Együttműködve képesek leszünk szembenézni az országaink előtt álló kihívásokkal, miközben fenntartjuk elkötelezettségünket a szabadság, a demokrácia és a gazdasági biztonság mellett" - hangoztatta a sok magyar lakta Ohióban megválasztott Marcy Kaptur, aki a képviselőház rangidős női tagja, és régóta támogatója a magyar caucusnak.

Andy Harris az amerikai kongresszus egyetlen magyar származású tagja, aki 2010-ben, a képviselőházba történt első megválasztása után csatlakozott a tagozathoz. A közlemény szerint az újraválasztását követően azért döntött úgy, hogy vezető szerepet vállal a csoportban, mert megítélése szerint a magyarokat és az amerikaiakat elválaszthatatlanul összeköti a szabadság és a lehetőségek iránti elkötelezettségük, ami miatt a két országnak a jelentősebb gazdasági és biztonságpolitikai kezdeményezéseken keresztül tovább kell mélyítenie együttműködését.

A szövetségi képviselőházba első ízben megválasztott David Joyce szintén ohiói, s fontosnak érzi az amerikai magyar közösséggel való együttműködést és a két ország közötti kapcsolatrendszer bővítését.

A kétpárti törvényhozói csoport, amelynek neve hivatalosan Kongresszusi Magyar Amerikai Caucus, 2003-ban alakult meg a néhai Tom Lantosnak a javaslatára, aki a képviselőház külügyi bizottságának volt az elnöke. Kommünikéjében a caucus vezetése ígéretet tett arra, hogy a Lantos és a Kucinich által elvégzett jelentős munkára fog építeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb tűz egy bangladesi ruhagyárban

Az eddigi jelentések szern nyolcan haltak meg. A két héttel ezelőtti épületomlás halálos… Tovább olvasom