Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Ukrajna felől is próbálkoznak az EU területére jutni bevándorlók

A román határrendészet az ukrán-román zöldhatáron átszökött ázsiai határsértőket tartóztatott fel.

Ukrajna felől is próbálkoznak az Európai Unió területére jutni bevándorlók: a román határrendészet az ukrán-román zöldhatáron átszökött ázsiai határsértők feltartóztatásáról számolt be pénteken.

Az eset még kedden történt, amikor az illegális bevándorlás megfékezését célzó művelet során a darabani-i határrendőrök tíz, az ország belseje felé tartó férfit állítottak meg a Botosani megyei Oroftiana közelében. Romániát keleti szomszédaitól (a Moldovai Köztársaságtól és Ukrajnától) vízi határ választja el, az északkeleti térségben pedig Oroftiana az első falu, ahol már nem kell a Prut folyón átkelniük, hanem szárazföldön próbálhatnak bejutni az országba a határsértők.

A feltartóztatott fiatalembereknél nem találtak iratokat. Kihallgatásuk során kiderült, hogy nyolc pakisztáni és két indiai, 18 és 30 év közötti állampolgárról van szó, akik a schengeni övezetbe szerettek volna továbbjutni. Tiltott határátlépés gyanújával indult eljárás ellenük, amelyet azonban az ukrán hatóságok fognak lefolytatni, a két ország közti toloncegyezmény alapján ugyanis az ázsiai határsértőket kihallgatásuk után azonnal átadták az ukrán határőrizeti szerveknek.

A magyar-szerb határ megerősítése óta a Nyugat-Európába igyekvő bevándorlók egy része Románia felől próbálja megkerülni az akadályt. A legtöbben Szerbia felől próbálkoznak, és amennyiben sikerül átszökniük a határon, menedékkérelemmel fordulnak a román hatóságokhoz. A Romániában már regisztrált menedékkérők rendszeresen próbálkoznak járműveken megbújva vagy a zöldhatáron átszökve Magyarországra - és ezáltal a schengeni övezetbe - jutni.

Romániától tavaly csaknem ötezer bevándorló kért menedékjogot, ami több mint két és félszerese az egy évvel korábbi adatnak. Az előző évhez képest több mint négyszeresére nőtt tavaly a román-magyar határon feltartóztatott határsértők száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbiában nem lesznek gyűjtőtáborok

Líbiában nem lesznek gyűjtőtáborok
Nagyon csodálkozom, hogy miközben Európában senki nem akar több migránst befogadni, tőlünk azt… Tovább olvasom