Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ukrajna garantálja az orosz gázszállítások folyamatosságát

Ukrajna - Ukrajna garantálja az Európai Unióba (EU) irányuló orosz gázszállítások folyamatosságát - mondta az ukrán államfő Kijevben pénteken, az EU és az ukrán vezetés csúcstalálkozója után.
Viktor Juscsenko újságírók előtt elmondta: országa mindent megtesz azért, hogy ne forduljon elő az idén januárihoz hasonló fennakadás a földgázszállításokban. "Ukrajna feladata a szállítások folyamatosságának biztosítása" - hangsúlyozta. Az elnök hozzátette, hogy Ukrajna soha nem lesz problémák forrása az Európai Unió gázellátásával összefüggésben, és arra kérte tárgyalópartnereit, tekintsék úgy, hogy Ukrajna szavatol az ellátás folyamatosságáért.

Hasonlóan nyilatkozott Julija Timosenko miniszterelnök is. Juscsenko legfőbb politikai ellenlábasa leszögezte: nem tűrné el, hogy bárki is fenyegesse az orosz gázt az unió felé továbbító rendszerek biztonságát.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Svédország miniszterelnöke, Fredrik Reinfeldt és Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy Ukrajnának minél hamarabb szükséges volna teljesítenie a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelkeretének igénybe vételéhez fűzött feltételeket. Az IMF 16,4 milliárd dolláros hitelkeretet bocsát Ukrajna rendelkezésére, a folyósítást azonban a január 17-re kiírt választásokig felfüggesztette, mert a Juscsenko és Timosenko közti hatalmi viaskodás következtében Ukrajna nem teljesíti a hitelhez kapcsolódó költségvetési előírásokat.

Az EU attól tart, hogy a világméretű gazdasági válságban megrendült Ukrajna nem tud majd fizetni az Oroszországtól vásárolt földgázért, és az így újra kipattanó ukrán-orosz gázárvita folytán ismét fennakadások keletkezhetnek az unió felé irányuló tranzitszállításokban.

Pénteken a Naftogaz ukrán állami energetikai társaság közölte, hogy Ukrajna kifizette a novemberi orosz gázszámlát. Elemzők szerint a számla 510 millió euró körüli összegről szólhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldozatokat követeltek az esőzések

Brazília - Legalább húsz ember vesztette életét Brazília déli részén az esőzések által okozott… Tovább olvasom