Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Ukrán törvénytervezet a magyar nemzeti zászló ellen

Ukrajna - Hivatalosan is az ukrán parlament elé terjesztették azt a törvénytervezetet, amely a többi között a magyar nemzeti zászló kifüggesztését is megtiltaná az állami és önkormányzati intézmények épületein. A javaslat kidolgozói szerint ez a törvény az ukrán társadalom konszolidálását hivatott szolgálni.
A nemzeti zászlók kifüggesztésének szabadságát korlátozó törvénytervezetet szerdán jegyezték be az ukrán törvényhozás titkárságán - jelentette az UNIAN hírügynökség. A javaslatot előkészítő ukrán néppárti honatyák szerint az általuk javasolt törvény az országban élő nemzetiségek közötti konfliktusok megelőzését szolgálja, amelyek abból fakadhatnak, hogy néhány vidéken "idegen országok zászlói" függenek az állami intézmények homlokzatain.

Ivan Zajec és Jaroszlav Dzsodzsik képviselők úgy vélik, hogy az általuk kidolgozott tervezet teljességgel megfelel az ukrán alkotmány azon kitételeinek, amelyek az ukrán állami zászló, illetve más állami jelképek - a himnusz és a címer - alkalmazását szabályozzák.

A javaslat kidolgozói szerint itt az ideje, hogy törvényi mederbe terelődjék az állami jelképek jelenleg meglehetősen hanyagul szabályozott alkalmazása, ami komoly károkat okoz az államnak és az országimázsnak. "Elfogadása esetén a törvénytervezet nagyban hozzájárulhat az ukrán társadalom konszolidációjához" - nyilatkozta a sajtónak Jaroszlav Dzsodzsik, az Ukrán Néppárt elnökhelyettese.

A nemzeti szimbólumok használatáról jelenleg az Ukrajna nemzetiségi kisebbségeiről szóló törvény rendelkezik, amelynek 6. cikkelye korlátozások nélkül garantálja az országban a nemzetiségi kisebbségek számára nemzeti szimbólumaik használatát. Ezenkívül egy 1992-ben kiadott, megyei érvényű rendelet értelmében Kárpátalján "az egy tömbben élő nemzeti kisebbségek lakta települések középületein az állami mellett a nemzeti jelképek is használhatók".

Ennek megfelelően számos kárpátaljai település önkormányzati épületén az ukrán állami zászló mellett a többi között a magyar nemzeti lobogó is békésen megfér, ami azonban egy ideje nagyon szúrja egyes nacionalista ukrán pártok és mozgalmak szemét.

Olvasóink írták

 • 7. maradando 2009. július 09. 15:53
  „A hír pontosan: Ukrán törvénytervezet az idegen nemzeti zászlók ellen ! (Mert kivételesen hazánk zászlaja jelenti a legkissebb gondot!) /Moldáviai konfliktus/”
 • 6. sőndör 2009. július 09. 13:41
  „3.
  országgal ország szokott jóban vagy rosszban lenni !!:)”
 • 5. Mignon 2009. július 08. 23:05
  „3.-nak

  Papua-Ujguinea.”
 • 4. Otaku 2009. július 08. 22:59
  „Megvan az eredménye ennek a csudálatosan kőkemény érdekérvényesítő külpolitikának.

  Most már azok is kedved kaptak belénktörölni a lábukat, akik eddig magasról tettek az egészre, hisz semmit sem veszthetnek.”
 • 3. floridaimagyar 2009. július 08. 22:17
  „Van valami szomszed orszag akival joban vagyunk?”
 • 2. papipa 2009. július 08. 22:13
  „Hát alakul a dolog sajna. Ezek összebeszéltek a tótokkal, már csak a románok hiányoznak a sorból. Igaz ők szép csendeben dolgoznak. (Minden faluban zsír új román templom épül Erdélyben) És még mi vagyunk irredenták?”
 • 1. Zs 2009. július 08. 21:52
  „"...ami komoly károkat okoz az államnak és az országimázsnak."

  Mineeek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvánosságra került Jacko halotti bizonyítványa

Egyesült Államok - A Jackson-család még mindig nem közölte, hogy hol temetik el a csaknem két héttel ezelőtt elhunyt Michael Jacksont. Tovább olvasom