Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Uniós szankciószigorítás Iránnal szemben

Az új korlátozó intézkedések az iráni pénzügyi, energia- és távközlési szektort érinti elsősorban.
Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Luxembourgban úgy döntöttek, hogy jelentős mértékben megszigorítják az Iránnal szembeni korlátozó intézkedéseket - jelentette be Catherine Ashtonnak, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének hivatala.

A konferencia helyszínén már korábban úgy hírlett, hogy a viták a megegyezés felé mutatnak, de a hivatalos bejelentés meglehetősen sokáig váratott magára. Az EU azért döntött a szankciószigorítás mellett, mert Irán nem hajlandó a megkívánt együttműködésre vitatott urándúsítási programját illetően. A gyanúk szerint ez nem csupán békés célokat szolgál, hanem atombomba előállítását célozza, amit Teherán tagad.

Az új korlátozó intézkedések az iráni pénzügyi, energia- és távközlési szektort érinti elsősorban. Mellékesen egy újabb iráni miniszter került rá az uniós feketelistára, amely azoknak a nevét tartalmazza, akiknek az Európában elérhető javait - elsősorban bankszámláit - zár alá veszik, és akik nem kaphatnak beutazási engedélyt az EU-ba.

A pénzügyi szektort illetően csaknem minden tranzakciót megtiltanak az európai és az iráni bankok között. Kivételt humanitárius megfontolásból - például a élelmiszerek, orvosi felszerelések kifizetése kapcsán - lehet engedélyezni.

Az exporthitelek tekintetében eddig csak a közép- és a hosszú távú biztosítások voltak tiltottak, most azonban a tilalmat kiterjesztik a rövid távú biztosításokra is.

Tilos lesz ezentúl iráni gáz vásárlása - ennek a gyakorlati jelentősége azonban eltörpül a már korábban meghirdetett olajimport-tilalom súlyához képest. Fontos viszont, hogy megtiltja az EU szénhidrogén-energiahordozók szállítására alkalmas új hajók eladását Iránnak, valamint befagyasztja harmincnégy további jogi személy - iráni vállalat, illetve kormányhivatal - Európában elérhető vagyonát.

Az Iránba szállítható nyersanyagok közül most tilalom alá helyezik a grafitot és az alumíniumot - azzal az indoklással, hogy ezek jól hasznosíthatóak a nukleáris, illetve a ballisztikusrakéta-fejlesztéseknél.

A korlátozó intézkedések pontos listáját kedden teszik közzé az EU hivatalos közlönyében. Diplomaták szerint több hónapos átmenetet hagynak a korábban megkötött szerződések teljesítésére.

Az iráni távközlési szektor szankcionálását illetően egyelőre csak elvi megállapodás született, a részleteket később dolgozzák ki. Diplomáciai források szerint mindenképpen korlátozás elé esik majd a szektor azon szegmense, amely kapcsolatban áll iráni biztonsági intézményekkel, így például a Forradalmi Gárdával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki vegye át az EU Nobel-békedíját?

Olaszországban Facebook-kampány indult azért, hogy az európai közösség egyik alapító atyjának… Tovább olvasom