Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Utazási tilalom Mubaraknak és családjának

Egyiptom - Utazási tilalmat rendelt el Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnökkel és szűk családjával szemben az egyiptomi államügyész, míg vizsgálat folyik a politikus ellen - mondta Adel esz-Szajjíd, a jogász szóvivője hétfőn.
Szajjíd hozzátette: a volt elnök pénzét és egyéb vagyontárgyait is zárolták.

A február 11-én lemondott elnökön kívül a rendelet hitvesére, Szúzánra, illetve fiaira, Alaára és Gamalra, valamint azok feleségeire, Heddi Raszehre és Hadiga al-Gammalra vonatkozik.

Az egyiptomi igazságszolgáltatás február 21-én bejelentette, hogy kérte Mubarak és családja külföldi vagyonának befagyasztását. A volt elnök ellen különböző panaszok miatt folyik vizsgálat, s a fenti jelek szerint nem fogja elkerülni a felelősségre vonást.

Egyébként a mubaraki rendszer több gazdasági és politikai szereplője ellen folyik eljárás korrupció és csalás vádjával. A pénzmosással vádolt Habib el-Adli egykori belügyminiszter ügyében például március 5-én hirdetnek ítéletet. Adli pere Zohejr Garrana turizmusért, valamint Ahmad al-Magrabi lakhatásért felelős volt miniszterek, illetve Ahmad Ezz üzletember tárgyalásához hasonlóan a kairói büntetőbíróság előtt zajlott le. A négy férfi számláit befagyasztották, megtiltották nekik, hogy elhagyják Egyiptomot, majd előzetes letartóztatást rendeltek el ellenük. Rajtuk kívül jó néhány tisztségviselőt sújtanak enyhébb vagy szigorúbb korlátozások.

Médiajelentések több milliárd dollárra taksálják Mubarak vagyonát, akit néhány tiltakozó azzal vádolt meg, hogy tékozlóan bánt a legnépesebb arab állam erőforrásaival. Az egykori vezető bizalmasai szerint semmi rosszat nem tett.

Az al-Ahram egyiptomi kormányzati napilap értesülései alapján a Mubarak család titkos számlákat nyitott helyi bankokban. Ezeken Szúzán állítólag 147 millió dollárral, míg Gamal és Alaa 100-100 millió dollárral rendelkezik.

Mubarak távozása után a hadsereg vette át a hatalmat. Kormányzati források szerint a volt elnök elhagyta Kairót, és jelenleg a Vörös-tenger partján található Sarm es-Sejkben él.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izraeli harckocsikból nyitottak tüzet a Gázai övezetre

Izrael - Izraeli harckocsikból nyitottak tüzet vasárnap este egy palesztin fegyveres csoport… Tovább olvasom