Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Üzemzavar! Le kell állítani egy nukleáris reaktort Japánban

Műszaki hiba miatt leállítanak egy nukleáris reaktort az Ohi atomerőműben Japánban, Fukui prefekturában - jelentette be szombaton a létesítményt üzemeltető japán Kansai Electric Power Company.
A japán energiatermelő szerint nem történt radioaktív szivárgás. A hűtési rendszer üzemzavarát jelezték a műszerek, ezért döntöttek arról, hogy kézi vezérléssel hajtják végre az atomerőmű egyes reaktorának leállítását - ez várhatóan közép-európai idő szerint délután két órára fejeződik be.

Japán hírügynökségi jelentések szerint a hűtőfolyadék-tartályban, ahol a vészhelyzetekre szánt tartalékot (bórsavas vizet) tárolják, szombatra virradóra átmenetileg csökkent a nyomás, aminek következtében működésbe lépett a riasztórendszer. Később a nyomás helyreállt, de a szakemberek azért vannak a reaktor leállítása mellett, hogy kiderítsék az üzemzavar okát.

A Tokiótól 350 kilométerre nyugatra fekvő Ohi atomerőműben legutóbb öt éve történt komolyabb rendkívüli esemény, 2006 márciusában az egyik hulladék-feldolgozó épületben megszólalt a tűzjelző. Tüzet nem észleltek, de némi füst megjelent és az ott dolgozókat evakuálták.

A Kansai Electric 11 reaktorblokkot üzemeltet 3 atomerőműben Fukui tartományban, a Japán-tenger partján. Az Ohi atomerőműnek négy nyomott vizes blokkja van, ezeket 1977 és 1992 között helyezték üzembe.

A 2011. március 11-én bekövetkezett pusztító, 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a Fukusima-1 atomerőművet , s ezt követően a Japánban üzemelő 54 nukleáris energiablokk gyakorlatilag kétharmadát leállították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar film is versenyez a palicsi fesztiválon

Az európai filmek palicsi fesztiválján Miklauzic Bence A zöld sárkány gyermekei című filmje is szerepel a versenyprogramban. Tovább olvasom