Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Vérengzés Texasban: 12 halott, 31 sebesült

Tizenketten meghaltak és 31-en megsebesültek csütörtökön egy texasi katonai bázison történt lövöldözésben.
Az öldöklésről sokáig egymásnak ellentmondó hírek érkeztek, kiváltképpen a támadó kiléte körül volt sok a bizonytalanság. A hadsereg illetékeseitől származó legfrissebb beszámolók szerint egy katona rendezte az öldöklést, s nem voltak többen, mint azt korábban feltételezték.

A támadó, egy őrnagyi rangban szolgálatot teljesítő 39 éves katonaorvos, pszichiáter, név szerint Malik Nadal Hasan. Az illető külföldi háborúkban megsebesült katonákat kezelt, és közben önmaga is külföldi bevetésre készült. Unokatestvére, Nader Hasan elmondta, hogy testvére muzulmán, de az Egyesült Államokban született. Parancsot kapott az iraki bevetésre, de ő nem akart Irakba menni, rémálom volt számára az esetleges kiküldetés - tette hozzá.

Korábban olyan hírek érkeztek, hogy a támadót katonai rendőrök lelőtték. Robert Cone, a támaszpont főparancsnoka azonban közölte, hogy a támadóra többször rálőttek ugyan, de életben van, állapota stabil.

A lövöldözés a Fort Hood-i bázis úgynevezett készenléti központjánál történt, ahol a háborús bevetésre, Irakba vagy Afganisztánba utazó vagy onnan visszatérő katonák egészségügyi ellenőrzésen esnek át. A lövöldöző katona két pisztolyt használt, tettének oka egyelőre nem ismert.

Az FBI korábban közölte, hogy a helyi idő szerint kora délután történt öldöklésben nincs terrorizmusra utaló jel. Robert Cone ugyanakkor nem zárta ki, hogy a támadó terrorista volt, de - mint mondta - jelen pillanatban a bizonyítékok erre nem utalnak.

Fél évvel ezelőtt mindenesetre Hasan magára vonta a hatóságok figyelmét: kiderült, hogy ő volt a szerzője az internetes fórumokon megjelent közleményeknek, amelyek helyeselték az öngyilkos terroristák cselekedeteit. A hatóságok kiderítették ugyan, hogy ő volt a levelek szerzője, de fegyelmi eljárás nem indult ellene.

A Texas középső részén, Austin és Waco között félúton található katonai központot lezárták. Ez a világ egyik leghatalmasabb katonai létesítménye, ahol 50 ezer katona állomásozik - írta Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója.

Az esetről azonnal értesítették Barack Obama elnököt, aki nem sokkal később a sajtó előtt együttérzéséről biztosította a lelőtt és megsebesített katonák hozzátartozóit. Obama "az erőszak iszonyatos kitöréseként" beszélt a Fort Hood-i esetről. Azt mondta, tragédia katonákat elveszíteni külföldön, és még szörnyűbb, amikor amerikai földön egy katonai bázison támadják meg őket.

Megfigyelők szerint az incidens esetleg kapcsolatban van az ismételt háborús bevetések okozta stresszel. Az Afganisztánban és Irakban is harcoló amerikai hadseregben minden korábbinál több öngyilkosság történik, és egyéb jelek is utalnak a túlterhelt katonák feszült állapotára.

Olvasóink írták

 • 4. horvathi 2009. november 07. 05:09
  „A hírek szerint az elkövető egy pszchológus (más hírek szerint pszchiáter) volt.

  És pont egy ilyen vizsgálta az amerikai katonák pszichés állapotát, ő állapította meg, hogy ki alkalmas a katonai szolgálatra és ki nem?

  Ez az eset is azt bizonyítja, hogy az egész pszichológia csak ócska áltudomány és semmire sem való, csak a pénzcsinálsról szól

  Az életben az egyik legfontosabb alapelv:

  Sohase bízz meg egy pszichológusban, vagy egy pszichiáterben, mert az kivétel nélkül mindig csak a te károdat és főleg a pénzedet akarja!!!”
 • 3. klj_54 2009. november 06. 11:48
  „Embereket arra képeznek ki, hogy embert öljenek.
  Azt tette amire kiképezték, mi itt a gond?
  Tudom, a képmutató kétarcú állam van a háttérben, mely hatalma megóvása érdekében bármely eszközt igénybe vesz:(”
 • 2. LukSzkaivoker 2009. november 06. 09:24
  „Értelmetlen? Az USA nem cél nélkül megy pl. Irakba, és gyilkolja le arabok százezreit (tudtommal már félmillió arab áldozat fölött járnak, míg ők pár ezret veszítettek!!!). Az olaj fölötti ellenőrzés a cél.
  George Bush és Obama egy háborús bűnös, csak nincs aki lecsukja őket.”
 • 1. joy 2009. november 06. 07:16
  „"...feszült állapotára."...és a háborúk értelmetlenségére!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés Texasban - sok halottal

Egyesült Államok - Legalább heten meghaltak és tucatnyian megsebesültek csütörtökön egy texasi… Tovább olvasom