Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

Verespataki aranybánya: hónapokba telhet a beruházásról szóló döntés

Hónapokba telhet, amíg a román kormány kielemzi a verespataki aranybányát tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) által beterjesztett környezeti hatástanulmányt - jelentette ki hétfőn Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter.

A politikus az MTI-nek elmondta: a múlt héten megkapták a magyar fél álláspontját a beruházással kapcsolatban, és ebből kiderül, hogy Magyarország egyértelműen elutasítja annak megvalósulását, de nem fogalmazott meg "technikai vagy más jellegű kifogást".

A miniszter rámutatott: a magyar parlamentnek van egy döntése Verespatakról. Borbély ezért úgy véli, hogy Magyarország politikai álláspontot fogalmazott meg, amire a román fél majd megadja a választ.

Borbély hangsúlyozta: ő maga nem változtatott álláspontján, az Európai Unió legjobb szabványait érvényesíti a beruházás esetében.

Emlékeztetett arra, hogy korábban járt Svédországban, ahol megvizsgált egy ottani aranybányát. Kifejtette: ott, amikor a zagytározóba kerül a ciántechnológia végterméke, már mérni sem lehet a ciánkoncentrációt. Hangsúlyozta: ugyanennek a feltételnek a teljesülését kérte az RMGC-től is, vagyis azt, hogy szorítsák a mérési határszint alá a cián mennyiségét a zagytározóban. Hangsúlyozta azonban: még hónapokig eltarthat a hatástanulmány elemzése.

Az RMGC Verespatakon 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni ciántechnológia alkalmazásával, amit Magyarország mellett számos román civil szervezet, a Román Tudományos Akadémia és az ortodox egyház is ellenez. A beruházónak a környezetvédelmi engedélyt kell megszereznie a bánya megnyitása érdekében.

Olvasóink írták

 • 1. goldvin 2011. augusztus 10. 09:17
  „Tisztelt Hölgyek, Urak!
  Természetesen engem is irritál, hogy veszélyes technológiát akarnak alkalmazni tőlünk nem messze, DE! egy szuverén (nem Magyar) állam területén.
  Tehát, ha Pártunk és Kormányunk minden megszólaló tagja felháborodottan tiltakozik az ellen, hogy külföldről, akár az EU tagállamokból "beleszólnak" a Magyar Köztársaság belügyeibe, akkor nekünk is KUSS Románia, Szerbia, Szlovákia belügyei kapcsán.
  Vagy nem, nekünk, Keresztény Magyar Úriembereknek mindehhez jogunk van?
  Bocs. golvin”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: az Egyesült Államok továbbra is AAA besorolású

Függetlenül attól,hogyan döntenek egyes hitelminősítő intézetek, az Egyesült Államok mindig AAA osztályú ország volt és az is marad- jelentette ki Barack Obama. Tovább olvasom