Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Világháborús kényszermunkásokra emlékeztek

A második világháború alatt az úgynevezett Keleti védvonal építésénél meggyilkolt kényszermunkásokra, köztük magyar zsidó áldozatokra emlékeztek vasárnap az ausztriai Rohoncon (Rechnitz) és jelképesen letették egy központi emlékhely alapkövét.
Az előrenyomuló szovjet hadsereg feltartóztatására szánt védelmi rendszer építését 1944 októberében kezdte meg a náci hatalom a Németországhoz csatolt Ausztria és Magyarország határvidékén.

A RE.F.U.G.I.U.S. osztrák civil szervezet szabadtéri kiállítást és központi emlékhelyet tervez a több tízezer kényszermunkásnak, köztük 35 ezer deportált magyar zsidónak a burgenlandi Rohoncon (Rechnitz) annak az istállónak a romjai mellett, ahol 180 magyar zsidót gyilkoltak meg 1945. március 24-én. Az egykori Batthyány-birtokon álló, alaprajzáról Kereszt istállónak (Kreuzstandl) nevezett épület maradványain ma emléktábla, mellette emlékkő található.

A civil szervezet elképzelései szerint egy-két éven belül elkészülhet az emlékhely. A tagdíjak és más egyéni adományok mellett osztrák állami és európai uniós támogatásra is számítanak. "Elképzelhetőnek tartjuk, hogy talán magyar szervezeteket vagy akár a Magyar Köztársaságot is érdekelné" - mondta az MTI-nek Paul Gulda, a civil szervezet társelnöke. "Mindig örülünk annak, ha a rohonciak úgy érzik, hogy értük is végezzük ezt a munkát" - tette hozzá. "A rohonciak egyfajta emlékezet-traumában szenvednek. Sokan vannak olyanok, akik nem akarnak tudni, nem akarnak hallani a történtekről" - mondta Gulda.

Az évek óta megrendezett hagyományos megemlékezésen mintegy 250-en vettek részt, köztük a grazi és a zalaegerszegi izraelita hitközségek, valamint az osztrák katolikus és az evangélikus egyház helyi képviselői.

A rohonci tömeggyilkosság feltételezett tetteseinek egy részét 1948-ban Ausztriában bíróság előtt elítélték, de a fő gyanúsítottak hollétére nem derült fény. A holttesteket rejtő tömegsír után 1945 óta több alkalommal is kutattak, jelenleg az osztrák belügyminisztérium anyagi támogatásával próbálják megtalálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görögországi bojkottfelhívás német áruk ellen

Komoly gondot okoz a Praktiker barkácsáruházláncnak a görög válság - fejtette ki vasárnap a… Tovább olvasom