Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Visszatért tisztségébe az északír kormányfő

Valamivel több mint három heti önkéntes politikai száműzetés után, szerdán visszatért tisztségébe Peter Robinson, az észak-írországi tartományi kormány első minisztere, akinek pozícióját kínos magánéleti és politikai botrány kezdte ki.
Robinson - aki a brit koronához lojális Demokratikus Unionista Párt (DUP) színeiben vezeti az írpárti katolikusokkal közös belfasti koalíciós kormányt - január 11-én jelentette be, hogy felfüggeszti kormányfői tevékenységét. Erre a törvények alapján hat hétig van módja az ulsteri tartományi kormány mindenkori vezetőjének.

Robinson ideiglenes félreállásának előzményeként január elején a BBC televízió egyik tényfeltáró riportműsorában az hangzott el, hogy az első miniszter felesége, Iris Robinson - aki tagja az északír és a brit parlamentnek is - 50 ezer font (15 millió forint) kölcsönt vett fel ingatlanvállalkozó ismerőseitől 19 éves szeretője vendéglátóipari vállalkozásának segítésére.

A BBC szerint erről Peter Robinson is tudott, ám a tranzakcióról a parlamenti szabályokat megsértve nem tettek bejelentést sem Belfastban, sem Londonban.

Robinson már a BBC-program sugárzása után "alaptalannak és rosszindulatúnak" nevezte a műsorban elhangzottakat, és közölte: maga kért vizsgálatot.

A politikus szerdán bejelentette, hogy az általa felkért jogi szakértő semmilyen szabálysértést nem állapított meg, így "bizalommal" visszaveheti kormányfői jogköreit.

Az ügyben azonban rendőrségi vizsgálat is indult, amely még nem zárult le. Az északír parlament szintén hivatalos vizsgálatot kezdett, de ezt a rendőrségi eljárás végeztéig felfüggesztették.

Robinson mindazonáltal szerdán közölte: amint ezek az eljárások lezárulnak, eldönti, hogy milyen jogi eljárást indítson a BBC ellen.

A BBC szerda esti közleményében kiállt a műsorban elhangzottak mellett.

Peter Robinson önkéntes háttérbe vonulása idején sem vonta ki magát teljesen a napi politikai tevékenységből: többször is személyesen tárgyalt a katolikus koalíciós partner, a Sinn Féin vezetőivel a jó ideje belpolitikai válságot gerjesztő egyik legkényesebb témáról, az igazságszolgáltatás tartományi hatáskörbe vételéről.

E kormányzati tevékenységet jelenleg London látja el, de a rendezési folyamat keretében ez is átkerülne a belfasti kormány illetékességébe. A feltételekről azonban egyelőre nem született megállapodás a protestáns és a katolikus fél között.

A közös protestáns-katolikus kormányzást az 1998-as nagypénteki békeegyezség alapozta meg, de még onnantól is csaknem egy évtizedig tartott, mire a korábban egymást engesztelhetetlenül gyűlölő két politikai mozgalom meg tudott állapodni a hatalommegosztás alapelveiről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázából újabb rakétát indítottak

Ismét rakétatámadás érte szerda este a Hamász uralta Gázai övezet északi részéből Izrael déli… Tovább olvasom