Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Vita a fogamzásgátlóról az egyházak között

A fogamzásgátlóról kibontakozott sajátos vita nyomta rá bélyegét a vasárnap véget ért német ökumenikus egyházi találkozóra. Miközben a német evangélikus egyház volt elnöke a fogamzásgátló tablettát "Isten ajándékának" nevezte, a német katolikusok vezetője a leghatározottabban elutasította ezt.
Margot Kässmann, korábbi hannoveri püspök, a német evangélikus egyház volt vezetője egy hétvégi beszédében azt találta mondani, hogy a fogamzásgátló "Isten ajándéka", amely felhőtlenné teszi a szeretetet, illetve a szerelmet. Kässmann az evangélikusok első női vezetője volt, ő maga négy lánygyermeket nevelt fel, és nem utolsósorban nyitottságával és szókimondásával lett rendkívül népszerű. A közelmúltban mégis lemondott tisztségéről, mert ittas vezetésen kapták rajta. Népszerűsége ennek ellenére a német evangélikusok körében nem csökkent, és a Münchenben tartott egyházi találkozó egyik kedvence volt.

Kijelentésével azonban nem örvendeztette meg a katolikusokat, akiknek vezetője, Robert Zollitsch freiburgi érsek rögtön elhatárolta magát a Kässmann által mondottaktól. A leghatározottabban elutasította, hogy a fogamzásgátló "Isten ajándéka" lenne, hangoztatva: azt az ember gyártotta, és - mint fogalmazott - nem Isten küldte a világra. Nyomatékosan hangsúlyozta, hogy nem ért egyet az evangélikusok volt vezetőjével, és kijelentette, hogy az erre vonatkozó katolikus tanítás egyértelmű és világos.

Ami ez utóbbit illeti, az VI. Pál pápa 1968-as pápai enciklikájából fakad. A katolikus egyháznak a szexualitással kapcsolatos álláspontját rögzítő pápai körlevél, a Humanae Vitae a művi fogamzásgátlást - amit a nyugati világban abban az időben mindenekelőtt az "antibébi tabletta" testesített meg - a leghatározottabban elutasította és megtiltotta. Az enciklika nem említette ugyan konkrétan a tablettát, de hangoztatta, hogy a művi fogamzásgátlás ellentétes az emberi méltósággal és ellentétes a szexuális aktus hivatásával is. A katolikus tanítás szerint ugyanis minden nemi aktusnak elviekben "nyitottnak kell maradnia az emberi élet számára".

Védelmébe vette ugyanakkor elődjét az evangélikusok jelenlegi vezetője, aki Kässmann örökébe lépett. Nikolaus Schneider a többi között kijelentette: természetesen a fogamzásgátló tablettát az ember fejlesztette ki, és nem Isten adományozta a világnak. "A szexualitás azonban Istentől származik, és az Isten nemes adománya" - fogalmazott Schneider, aki szerint éppen ezért üdvözölni kell mindazt, ami alkalmas a szexualitás felelősségteljes gyakorlására.

De Kässmann mellett állt ki a német katolikusok világi szervezetének vezetője is. Alois Glück televíziós nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy semmi kivetni valót nem talál a korábbi hannoveri püspök kijelentésében. Úgy vélte: a katolikus nők túlnyomó többsége a fogamzásgátlóval kapcsolatban ugyan úgy gondolkozik, mint az evangélikusok volt vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy repülőgép – nyolcan eltűntek

Lezuhant egy Antonov-28-as típusú, orosz gyártmányú gép szombaton a dél-amerikai Suriname-ban fedélzetén 8 emberrel, akik sorsáról egyelőre nem tudni. Tovább olvasom