Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Vita a német kormánykoalícióban Afganisztánról

Németország - Az Egyesült Államok által sürgetett afganisztáni csapaterősítés egyre inkább megosztja a német kormánykoalíciót.
Miközben a nagyobbik konzervatív párt, az Angela Merkel kancellár vezette CDU és a liberális FDP nem zárkózott el a nemzetközi békeerőben szolgálatot teljesítő német kontingens létszámának növelésétől, a kisebbik konzervatív partner, a bajor CSU ezt határozottan elutasította.

Horst Seehofer pártelnök egy hétfői interjúban annak a nézetének adott hangot, hogy Afganisztánban nincs szükség a jelenlegi 4500-nál több német katonára. A bajor keresztényszociálisok vezetője úgy vélekedett, hogy pártja szerint mindenekelőtt ki kell dolgozni az Afganisztánból való kivonulás stratégiáját.

A CSU-val ellentétben a kancellár pártja, valamint a Guido Westerwelle külügyminiszter által vezetett Szabad Demokrata Párt a múlt heti - a szövetségesek részéről is nagyobb szerepvállalást sürgető - Obama-beszéd után azt az álláspontot fogalmazta meg, hogy Berlin nem utasítja el egyértelműen az amerikai kérést, annak teljesítését azonban az Afganisztánnal foglalkozó jövő januári ENSZ-konferencia kimenetelétől teszi függővé. Ezzel egy időben a német sajtó arról írt, hogy Németország jelenlegi 4500 fős kontingensét mintegy 2000 katonával növelné.

A koalíciós vita éleződésével párhuzamosan tették közzé Berlinben azt a legutóbbi felmérést, amely arról tanúskodott, hogy a német lakosság körében rohamosan csökken az afganisztáni szerepvállalás támogatottsága. Mindehhez szakértők szerint jelentős mértékben hozzájárult a szeptember elején az észak-afganisztáni Kunduz tartományban német katonai kezdeményezésre végrehajtott és számos polgári áldozatot is követelő NATO-légicsapás részleteinek nyilvánosságra kerülése.

Az elmúlt napokban napvilágot látott újabb és újabb részletek arról tanúskodtak, hogy a támadás egyes értékelések szerint indokolatlan, de általános vélemény szerint minden szempontból előkészítetlen és katonailag eltúlzott méretű volt. Ezt erősítették meg azok a legfrissebb információk, amelyek szerint még a légicsapásban részt vevő amerikai vadászgépek pilótái is úgy vélték: a támadást elrendelő Georg Klein német ezredes hat bomba ledobására adott utasítást, miközben kettő maximálisan elegendő lett volna. A csapást szeptember 4-re virradóra két tálib tulajdonban lévő üzemanyag-jármű ellen hajtották végre, a járműveket azonban - benzinhez jutás reményében - civil lakosok tömege vette körül.

A légicsapás körülményeinek elhallgatása miatt a közelmúltban lemondott miniszteri tisztségéről a munkaügyi tárcát vezető Franz Josef Jung, aki a támadás idején védelmi miniszter volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország gyászolja a permi tűzvész áldozatait

Oroszország - Elnöki rendeletre gyásznapot tartanak hétfőn Oroszországban a permi Sánta ló… Tovább olvasom