Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Vita a verespataki aranybányáról az RMDSZ-ben

Nincs egyetértés a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ) belül a verespataki aranykitermelés tervével kapcsolatosan, a sajtón keresztül bírálta egymást Kelemen Hunor kulturális miniszter és Eckstein-Kovács Péter, a román államfő kisebbségi ügyekért felelős tanácsadója.
Az RMDSZ-en belül kirobbant vitáról a romániai magyar sajtó számolt be pénteken. A Krónika, az Új Magyar Szó és a Szabadság című napilapok tudósítása szerint a nézeteltérés hátterében az áll, hogy Eckstein-Kovács Péter aláírta 77 romániai magyar civil szervezet tiltakozó levelét. A levélben elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a Kelemen Hunor vezette román kulturális minisztérium lehetővé tette a Verespatak mellett lévő Kirnyik-hegység régészeti mentesítési bizonylatának kibocsátását és jóváhagyta a beruházó örökségmentési tervét.

A beruházó vállalta, hogy 70 millió dollárral finanszírozza azt a tervet, amelynek értelmében megmentik a térség régészeti és építészeti örökségének 80 százalékát. A régészeti mentesítési bizonylatra azért van szüksége a beruházónak, hogy megnyithassa az aranybányát.

A civil szervezetek a tiltakozó levélben azt követelték Kelemen Hunortól, hogy vonja vissza a mentesítési bizonylatot, ha pedig ezt nem teheti meg, mondjon le miniszteri tisztségéről. Eckstein-Kovács Péter azon kívül, hogy Traian Basescu kisebbségügyi tanácsadója, az RMDSZ-en belül a liberális platform (Szabadelvű Kör) tagja. Magánemberként és politikusként már eddig is többször állást foglalt a ciántechnológiás kitermelés betiltása mellett.

Mostani lépését Kelemen Hunor - aki egyben az RMDSZ elnöke is - élesen bírálta. Szerinte azáltal, hogy Eckstein-Kovács ellátta kézjegyével az ő lemondását követelő dokumentumot, lényegében elhatárolódott tőle, és arra kérte: mérlegelje, akarja-e folytatni tevékenységét az RMDSZ-ben, vagy sem.

Az RMDSZ elnöke szerint Eckstein-Kovácsnak jogászként tudnia kell, hogy a régészeti mentesítési bizonylatot az országos régészeti bizottság hagyta jóvá, s az érvényben lévő jogszabályok szerint a Fehér megyei kulturális és örökségvédelmi igazgatóság bocsátotta ki és írta alá, nem pedig a szakminiszter. Kelemen emlékeztetett arra, hogy egy ilyen engedély visszavonása miniszteri rendelettel nem lehetséges, azt csak bírósági úton lehet érvényteleníteni.

A régészeti mentesítési bizonylat kibocsátásáról a román kulturális minisztérium július 14-én tájékoztatta a médiát sajtóközleményben. Eszerint a minisztérium alárendeltségébe tartozó országos régészeti bizottság a július 12-i ülésén fogadta el azt a régészeti tanulmányt, amelynek alapján a Fehér megyei kulturális és örökségvédelmi igazgatóság kibocsátotta a mentesítési bizonylatot.

Az RMDSZ elnökének bírálataira reagálva Eckstein-Kovács Péter hangsúlyozta: neki nem Kelemen Hunor, hanem a cián ellen van kifogása. Az államfő tanácsadója úgy véli, hogy Verespatak kérdésében álláspontjuk nem egyezik, ezért határolódott el Kelemen Hunortól. Mint mondta, joga van véleményt mondani akkor, amikor az RMDSZ intézményesen még nem foglalt állást Verespatak ügyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hurrikán: kitelepítik New York egyes kerületeit

New York polgármestere elrendelte pénteken a város alacsonyan fekvő területeinek kötelező… Tovább olvasom