Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Vita Halid Sejk Mohammed bíróság elé állításáról

Éles vita bontakozott ki az Egyesült Államokban azzal kapcsolatban, hogy az Obama-kormány egy New York-i polgári bíróság előtt akarja lefolytatni a pert Halid Sejk Mohammed, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzője ellen.
Eric Holder igazságügy-miniszter pénteken jelentette be, hogy a jelenleg a guantánamói börtöntáborban őrzött terroristát négy társával együtt New Yorkban állítják bíróság elé. Hangsúlyozta: a polgári per azt fogja demonstrálni a világ előtt, hogy a leghírhedtebb terrorgyanús személyek ügyét is tisztességes bírósági eljárás keretében zárják le.

Több republikánus politikus és az ellenzéki sajtó a bejelentés után máris támadta a demokrata párti kormányt. Érvelésük szerint a terroristák polgári bíróság elé állítása valójában a Bush-kormány és annak terrorellenes politikája elleni színjáték lesz. Az ügyvédek szerintük minden bizonnyal azt fogják hangoztatni, hogy védencüket megkínozták a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei (a férfit 183-szor vallatták 2003-ban az egyik legkeményebb, azóta betiltott módszerrel, a szimulált vízbe fojtással.) Halid Sejk Mohammed a világ nyilvánossága előtt érvelhet a dzsihád mellett, mártírrá válhat, ami újabb Amerika-ellenes érzelmeket lobbanthat lángra a muzulmán világban a bírálók szerint.

A vélemények nagyjából azon megközelítésbeli különbség mentén oszlanak meg, hogy egy terrorcselekmény csak súlyos bűncselekménynek vagy háborús bűnnek számít. "Ezek a terroristák nem közönséges bűnözők (..) hanem háborús bűnösök" - mondta korábban John McCain arizonai szenátor, volt republikánus elnökjelölt, utalva arra, hogy nem polgári, hanem katonai törvényszék előtt kellene őket felelősségre vonni.

Holder viszont kijelentette: az amerikai igazságszolgáltatás már komolyabb kihívásoknak is megfelelt az utóbbi 200 évben, és biztos benne, hogy a vádlottakat tisztességes eljárás keretében fogják elítélni, az ügyben független esküdtszék fog dönteni az érvényes szabályok és eljárások alapján.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus kisebbségi vezetője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy egy polgári bírósági eljárás szükségtelen kockázattal járna, titkos információkat kellene felfedni, ami veszélybe sodorna amerikai városokat és közösségeket. McConnell másokhoz hasonlóan azt támogatná, ha a terroristák ügyében katonai bíróságok döntenének a Kuba szigetén levő amerikai támaszponton. John Cornyn texasi republikánus szenátor kijelentette: ezek a terroristák több ezer ártatlan amerikai megölését tervelték ki és hajtották végre, erkölcstelenség lenne szokványos bűnözőként kezelni őket.

Az Obama-kormány döntését ellenzők között van Jim Webb demokrata párti szenátor is, aki nem kételkedik Holder döntésének alkotmányosságában, de nem tartja azt bölcsnek.

Karl Rove, George Bush volt elnök egykori főtanácsadója szerint az Obama-kormány olyan jogokat akar adni a háborús bűnösöknek, mint amelyek azoknak az amerikai állampolgároknak járnak, akik mondjuk kirabolnak egy helyi vegyesboltot. Szerinte súlyos hibát követ el a kormány, a politikára koncentrál, ahelyett, hogy tekintettel lenne a biztonsági kockázatokra.

Az igazságügy-miniszter azt állítja, hogy éppen ő az, aki kihagyja a politikát az ügyből. Közölte, hogy legfőbb ügyészként csak a tényekre figyel és alkalmazza a törvényeket, szerinte végső soron ez szolgálja leginkább Amerika érdekeit.

Halid Sejk Mohammed polgári bíróság elé állítása ellen olyanok is tiltakoznak, akiknek családtagjai a 9/11-es merényletek áldozatai lettek. Debra Burlingame, az egyik eltérített repülőgép pilotájának nővére szerint a nyílt polgári eljárás paródia lesz. Úgy látja, a terrorista kigúnyolhatja majd az áldozatokat, kicsúfolhatja a bírót, az amerikai igazságszolgáltatást, és ami a legrosszabb, újabb merényletekre buzdítja dzsihádista testvéreit.

A The Wall Street Journal meggyilkolt riportere, Daniel Pearl szülei is csalódottak. Apja, Judea Pearl szerint nem volna szabad a világ nyilvánosságát megadni egy olyan embernek, aki elismerte, hogy terrorista, ugyanis saját ideológiáját népszerűsítené, rossz üzenetet küldve a potenciális terroristáknak. (Az újságírót 2002-ben Pakisztánban rabolták el, Halid Sejk Mohammed beismerte, hogy saját kezűleg végezte ki, fejezte le 2007-ben.)

Tom Andrews, a Guantánamo bezárását célzó polgári kampány vezetője viszont üdvözölte Holder bejelentését. Azt mondta, alaptalanok az Obama-kormány elleni, félelemkeltésre építő jobboldali támadások. Rámutatott, hogy az amerikai szövetségi bírósági rendszerben eddig már 195 terroristát ítéltek el. Szerinte a 9/11-es merényletek felelősei tömeggyilkosok voltak, akiknek, ha háborús bűnösként kezelnék őket, megadnák a vágyott mártíromságot, ami ráadásul az al-Kaida malmára hajtaná a vizet.

Hillary Clinton külügyminiszter vasárnap az NBC televízióban kijelentette: tudja, hogy a New York-i per fájdalmas lesz az áldozatok hozzátartozói számára, ennek ellenére támogatja a polgári bíróság előtti eljárást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Célegyenesben az uniós csúcsposztokért versenyzők

Célegyenesbe ért a Lisszaboni Szerződés alapján létrehozandó új uniós csúcsposztokért versenyző… Tovább olvasom