Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Vonatbaleset Kanadában - három holttestet találtak eddig

Kisiklott egy nyersolajat szállító tehervonat egy kanadai kisvárosban, a keletkezett tűzben harminc ház és egy bár megsemmisült. 180 ember eltűnt.

18:00 - Eddig három áldozatot találtak meg, a tűz még ég

Québec kanadai tartományban vasárnap még mindig égett két vagon abból az elszabadult szerelvényből, amely előző nap kisiklott és felrobbant Lac-Mégantic kisvárosban. Eddig három áldozat holttestét találták meg, de félő, hogy sokkal többen vannak.

Az öt mozdonyból és 72 vagonból álló szerelvény Észak-Dakota amerikai államból szállított nyersolajat Kanada keleti részébe. Egy-egy tartálykocsiban 30 ezer gallon, mintegy 113 ezer liter olaj volt. A Montreal, Maine and Atlantic vasúttársaság, a vonal tulajdonosa szerint a vonatvezető éjszakára leállította, biztosította a szerelvényt és távozott.

Egyelőre nem tudni, hogy mitől szabadultak el a vagonok, amelyek a tóparti, hatezer lakosú kisváros központjában helyi idő szerint szombaton, éjfél után egy órával kisiklottak, és négy vagon tüzet fogott, majd felrobbant. A lángok több száz láb (többször 30 méter) magasra csaptak fel a szemtanúk szerint.

A tűzzel azóta is küzd 150 tűzoltó. A jelentés időpontjában két vagon még égett, ötöt pedig folyamatosan hűtöttek a robbanásveszély miatt a tóból vett vízzel.

A város lakosai által összeállított, nem hivatalos lista szerint mintegy 40 ember hollétéről nem tudnak. A gigantikus robbanás több tucat épületet megsemmisített a városközpontban, köztük egy a fiatalok által kedvelt bárt. Kétezer lakost kitelepítettek.

Lac-Mégantic Montrealtól 255 kilométerre keletre fekszik, lakosai többségükben francia ajkúak. Észak-Amerikában egyre több olajat szállítanak vasúton, mert az olajvezetékek telítettek. Legutóbb június végén Calgaryban, egy áradás miatt megrongálódott híd összecsuklott egy ilyen szerelvény alatt, de a vagonok rajta maradtak, és a tartalmuk nem szabadult ki.

7:20 - Súlyos vonatbaleset

Hajnali jelentések szerint mintegy nyolcvanan eltűntek a szombati kanadai vonatszerencsétlenség következtében. Az eddigi információk szerint legkevesebb egy ember meghalt, sokan megsebesültek. A hatóságok azonban attól tartanak, hogy az áldozatok száma jelentősen növekedni fog.

Québec tartományban a Montrealtól kétszázötven kilométerre keletre fekvő Lac Mégantic kisváros központjában kisiklott egy nyersolajat szállító tehervonat, a baleset nyomán óriási tűz keletkezett, amelynek következtében mintegy harminc ház megsemmisült.

A hatóságok szerint a vezető nélküli vonat hetvenkét vagonból állt, és ezek közül legalább négy felrobbant. Több mint tíz órával a baleset után a tűzoltóknak még nem sikerült eloltaniuk a lángokat.

A hatóságok közlése szerint a kisváros egyik bárjában legkevesebb ötven ember tartózkodott, amikor a szerencsétlenség történt. "A bárból semmi nem maradt" - fogalmaztak a hatóságok.

A hatezres város lakói közül mintegy kétezret ideiglenesen ki kellett telepíteni a tűz miatt.

Szemtanúk beszámolója szerint a vonat teljes sebességgel haladt, amikor a város központjában kisiklott. A kisiklást követően robbanások sorozata hallatszott, majd tűz és hatalmas füstfelhő keletkezett.

A lángok elleni küzdelemre az Egyesült Államokból, a szomszédos Maine államból is érkeztek tűzoltók.

A városka folyójába jelentős mennyiségű olaj ömlött.

Olvasóink írták

 • 4. Emberségetavilágnak 2013. július 08. 09:02
  „A szerelvényt Nantes éa Lac-Mégantic között állította le a személyzete 23.25-kor, és elment aludni egy közeli motelbe.
  23.30-kor egy Nantesi polgár hívta a 911-et, mert tüzet látott a szerelvénynél, azt eloltották a tűzoltók.
  0.15-kor volt az első nagy robbanás.
  Az követte több kisebb, azok a lángra kapott autók voltak.
  Lassan kerekedik a kép...”
 • 3. Emberségetavilágnak 2013. július 07. 23:39
  „73 kocsis teherszerelvény volt.
  Hegyvidék.
  Valamikor az éjjeli órákban "elszabadult", mozdonyvezető nélkül, ha lejtőre ´lép´ egy ekkora, kontrollálatlan dög, semmi meg nem állítja.
  Sokkhatás alatt állnak, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek, majd kivizsgálják az ügyet.
  Érdekes dolgok fognak még kiderülni.
  Lejtőn biztos, hogy nem hagyták.
  Az is biztos, hogy nem Winettou adta meg a kezdő lökést.”
 • 2. _csutak_ 2013. július 07. 19:45
  „Valamit nagyon nem értek!
  Westing rendszerű fékekkel van ellátva feléjük (is) minden vasúti vagon.
  Ennek az a lényege, hogy ha felkapcsolják a vagonokat és összekötik a levegő csöveket, akkor a töltőlevegő cső szakadása esetén azonnal teljes féknyomást alkalmaz a rugóerő-tároló, melyet a levegő ellensúlyoz.
  Itt azt hiszem emberi hiba is közrejátszott a balesetben.”
 • 1. Óperenciás 2013. július 07. 08:35
  „Videó és képek:

  http://www.huffingtonpost.com/2013/07/06/lacmegantic-explosions-fi_n_3554360.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek és Ferenc pápa: két pápa, egy enciklika

Precedens nélkülinek számít a Lumen fidei (A hit fénye) címmel pénteken megjelent enciklika, amelyet egyszerre két pápa írt. Tovább olvasom