Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Washington kétli, hogy Aszad készen állna egy békés rendezésre

Az Egyesült Államok az eddiginél élesebb hangvételben támadta Bassár el-Aszad szíriai elnököt.
Az Egyesült Államok kedden (helyi idő szerint) a korábbiaknál élesebb hangvételben támadta Bassár el-Aszad szíriai elnököt, zsarnoknak nevezve őt, s kétségbe vonva, hogy készen állna a békés rendezésre.

"A történelembe mint brutális zsarnok fog bevonulni, aki a saját népét gyilkolta" - fejtegette Jay Carney fehér házi szóvivő kedden Washingtonban. Carney emellett felszólította a damaszkuszi politikai és katonai vezetőket, hogy "szakítsanak Aszaddal" és álljanak át "a nép oldalára".

Az Egyesült Államok kétli - mondta -, hogy Aszad készen állna a szíriai konfliktus békés rendezésére. "Aszad már régen elvesztette a szavahihetőségét" - tette hozzá Carney, aki szerint Washington kételkedik abban, hogy a szíriai elnök hajlandó lenne teljesíteni a Kofi Annan szíriai különmegbízott béketerve kapcsán vállalt kötelezettségeit.
Közvetítő missziója keretében Kofi Annan kedden Teheránba és Bagdadba látogatott. Teheráni tárgyalásai után pedig kijelentette: hisz benne, hogy "Irán pozitív szerepet játszhat, és így részese lehet a szíriai válság megoldásának".

Irán szilárd szövetségese az Aszad vezette szíriai rezsimnek. Az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak azonban kételyei vannak azzal kapcsolatban, valóban be lehet-e vonni a szíriai rendezésbe. Az Aszad-rezsim ellen harcoló felkelők visszautasítják az iráni rezsim bármiféle szerepvállalását.

Kofi Annan azután utazott Teheránba, hogy a szíriai fővárosban magával Aszad elnökkel találkozott. Az ott elfogadott "új megközelítésről" azonban vonakodott részleteket elárulni, mondván, hogy először a szíriai fegyveres ellenzékkel kell egyeztetnie.

Bagdadi tárgyalásai után a világszervezet és az Arab Liga közös különmegbízottja bejelentette, hogy már szerdán beszámol az ENSZ Biztonsági Tanácsának a térségben tett körútjáról. Meggyőződése - mondta -, hogy a BT meghozza a szükséges intézkedéseket, és dönt a tűzszüneti megfigyelő misszió július 20-án lejáró mandátumának meghosszabbításáról.

Az orosz ENSZ-képviselet közben bejelentette, hogy határozati javaslatot terjesztett a Biztonsági Tanács tagjai elé az ENSZ szíriai megfigyelő missziójának meghosszabbításáról.

Mint Alekszandr Pankin, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének első helyettese New Yorkban elmondta, javaslatuk mellőzi a szíriai rezsim további szankciókkal való fenyegetését, mivel Moszkva kétli, hogy ez lenne az egyetlen eszköz arra, hogy Damaszkuszt rákényszerítsék az eddigi megállapodások végrehajtására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csónakkal indultak Olaszországba, szomjan haltak a tengeren

Szomjan halt 54 ember, akik egy gumicsónakkal próbáltak Líbiából Olaszországba eljutni. Tovább olvasom