Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Washington nem fogja meghosszabbítani az iráni olaj vásárlási engedélyét a ˝nyolcaknak˝

Az Egyesült Államok nem fogja meghosszabbítani az iráni olaj vásárlási engedélyét a "nyolcaknak" - jelentette be hétfőn a Fehér Ház.
A nyolc ország - Kínai, India, Olaszország, Görögország, Japán, Dél-Korea, Tajvan és Törökország -  importálhattak kőolajat Irántól a novemberben hozott amerikai szankciók ellenére, és egészen május 2-ig folytathatják vásárlásaikat, utána viszont Washington már nem nézi ezt el. 

A Fehér Ház nyilatkozatban ismertette a döntést és azzal magyarázta, hogy a cél Irán olajexportját nullára csökkenteni, és így megfosztani a perzsa államot alapvető bevételi forrásától. Washington közlése szerint a nemzetközi olajpiacon iráni olaj nélkül is kielégítődik a kereslet.
 
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szavai szerint az amerikai szankciók november óta Iránt dollármilliárdoktól fosztották meg, olyan pénztől, amelyet terrorszervezeteket finanszírozására, rakétatechnikája fejlesztésére és jemeni húszi - Iránhoz hasonlóan ugyancsak síita vallású - felkelők támogatására használt volna.

Szaúd-Arábia Washington döntésére reagálva azonnal közölte: egyeztetni fog más nagy exportőrökkel, hogy elegendő kőolaj legyen a világpiacon a kiegyensúlyozott ellátáshoz.

Irán olajkivitele már napi 1 millió hordó alatt van, holott tavaly, az amerikai szankciók kirovása előtt 2,5 milliós volt. Az utóbbi hónapokban Szaúd-Arábia és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének - OPEC - más tagállamai is jelentősen csökkentették kitermelésüket, ami a nyersolaj árának emelkedéséhez vezetett. Elemzők attól tartanak, hogy ez folytatódik, mert a venezuelai olajexportot sújtó, ugyancsak amerikai szankciók, továbbá a mostani, Irán elleni döntés több olajat von ki a világkínálatból, mint amennyivel Szaúd-Arábia növeli exportját. 

Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor hétfőn Twitter-üzenetben igencsak bizakodón azt állította, hogy Szaúd-Arábia és más OPEC-tagállamok olajkivitelének növekedése "több mint elég" lesz a szankciók hatásának piaci ellensúlyozásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benyúlt, mert meg akarta simogatni a tigrist a zsolnai magánállatkertben - szétmarcangolta a karját

Benyúlt, mert meg akarta simogatni a tigrist a zsolnai magánállatkertben - szétmarcangolta a karját
Tigris sebesített meg súlyosan egy látogatót a szlovákiai Zsolna magánállatkertjében. Tovább olvasom