Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Washington Post: John Brennan esélyes a CIA igazgatói székére

Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadóját tekintik a legtöbben a legesélyesebbnek a CIA igazgatói posztjára.
John O. Brennant, Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadóját tekintik a legtöbben a legesélyesebbnek a Központ Hírszerző Iroda (CIA) igazgatói posztjának betöltésére az Egyesült Államokban - írta vasárnapi lapszámában a The Washington Post.

A potenciális jelöltek között emlegetik még Michael J. Morrellt, aki ügyvivőként már másodszor áll a hírszerző szolgálat élén, és Michael G. Vickerst, a Pentagon hírszerzésért felelős államtitkárát.

Sokan már négy évvel ezelőtt is azt várták, hogy Obama Brennant fogja kinevezni a CIA élére. Ő azonban inkább a háttérben kívánt maradni, mert liberális csoportok részéről bírálatok érték, amiért köze volt azokhoz a terrorelhárítási módszerekhez - például az úgynevezett fokozott vallatáshoz -, amelyeket George Bush elnök idején vezettek be.

Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke szerint a szövetségi felsőház támogatná Brennant, ha Obama őt nevezné ki. A terrorszakértő viszont az elmúlt hónapokban kollégáinak többször utalt arra, hogy vissza szeretne vonulni.

Az új CIA-vezérnek kulcsszerepe lesz abban, hogy a szervezet működésében merre mozdul el az egyensúly a hagyományos hírszerzés és a félkatonai műveletek között. Brennan az elmúlt évek során többször is hangoztatta, hogy nagyobb körültekintéssel kellene kiválasztani a CIA dróncsapásainak célpontjait, és hangot adott annak a véleményének, hogy az ügynökség túlságosan eltávolodott eredeti funkciójától, az információk gyűjtésétől és elemzésétől.

A szexbotrány miatt lemondott CIA-főnökre, David Petraeus tábornokra úgy tekintettek, mint a hírszerző ügynökség és a hadsereg közötti szorosabb együttműködés letéteményesére. Vezetése alatt a kémszervezet növelte a feltételezett szélsőségesekre pilóta nélküli repülőgépekről mért csapások számát.

A jelenlegi ügyvivő igazgató, Morell 2001-2002-ben - vagyis közvetlenül a szeptember 11-i terrortámadások után - Bush elnök napi hírszerzési raportőre volt. Bírálói szerint szerepe volt abban, hogy Irak ellen a tömegpusztító fegyverek birtoklására hivatkozva indítottak inváziót. Munkatársai kiváló képességű szakembernek tartják, aki azonban inkább fegyelmezett menedzser, mintsem stratégiai elképzelésekkel rendelkező vezető.

Vickers védelmi államtitkár kinevezése a CIA élére valószínűleg a félkatonai szerepvállalás erősítését jelentené. Az államtitkár szolgált a különleges katonai erőknél és volt a CIA elemzője is. A 80-as években szerepet játszott abban, hogy az afganisztáni mudzsáhedeket felfegyverezzék a szovjetek ellen. A Pentagonban Vickers egyik fő feladata a különleges erők és a CIA műveleteinek összehangolása.

Ugyancsak az amerikai biztonságpolitika felső köreivel kapcsolatos hír, hogy vasárnap bejelentette lemondását Peter King, az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke. Távozásának oka, hogy a Republikánus Párt szabályai szerint egy-egy képviselő legfeljebb hat éven át állhat egy házbizottság élén, King pedig már ezen felül is kapott egyéves hosszabbítást.

Utódja a Fox News televízió szerint Mike Rogers lehet, aki jelenleg a testület közlekedésbiztonsági albizottságát vezeti. King januártól a terrorelhárítási és hírszerzési albizottság vezetését veheti át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A katalán elnök pártja áll nyerésre a regionális választáson

Az Artur Mas katalán elnök vezette párt áll nyerésre a vasárnapi, előre hozott regionális választásokon egy exit poll alapján, de eredménye messze elmarad az abszolút többségtől. Tovább olvasom