Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Zapatero hadat üzent a szexapróknak

Spanyolország - Száműzné a szexuális szolgáltatásokat kínáló apróhirdetéseket a spanyol újságokból José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök.
"A prostitúciót népszerűsítő, a nők szexuális kizsákmányolását elősegítő újsághirdetéseket el kell távolítani" - jelentette ki a szocialista kormányfő, aki 2004-es hatalomra jutása óta aktívan támogatja a nők jogainak érvényre jutását. "Amíg ezek a hirdetések léteznek, hozzájárulunk ennek a tevékenységnek a normalizálásához", ezért a kormány vizsgálja betiltásuk jogi lehetőségeit - idézte szavait az El País és az El Mundo című újság.

Az újságkiadók szövetsége, az Aede határozottan visszautasította az elképzelést, mondván: "ellentétes a tájékoztatás és szólás szabadságának alkotmányban rögzített alapjogával". A lapok csak állami kompenzáció mellett tartanák elfogadhatónak a tilalmat, mert a "szexaprók" fontos bevételi forrásaik a gazdasági válság és a reklámbevételek megcsappanásának időszakában. A nagy példányszámú országos napilapok helyi mellékletében és a regionális újságokban ezek a telefonszámokkal és tarifákkal megjelenő hirdetések gyakran a kínált szolgáltatások érzékletes leírását is tartalmazzák. Az El Mundo és az El País madridi mellékletében is olvashatóak olyan címek alatt, mint "tiszta és kemény szex", "felejthetetlen lányok" vagy "adakozó keblek".

A prostituáltak szövetsége, az Hetaira (Hetéra) szintén elvetette a javaslatot. "Álszent, kontraproduktív" és hasznavehetetlen a szervezett bűnözés ellen. Arra fogja kényszeríteni a callgirlöket, hogy az utcán vagy a jól ismert klubokban árulják magukat, ahol valóban kizsákmányolás fenyegeti őket - állítja az Hetaira.

A katolikus családapák szövetsége, a CONCAPA ellenben üdvözölte az ötletet, a megrázó emberi sorsokra és a bűnszervezetek által kizsákmányolt nőkre emlékeztetve közleményében.

Januárban életbe lépett a madridi kormány "átfogó terve a szexuális kizsákmányolás elleni harcról", amelynek elsődleges célja, hogy az eddiginél nagyobb védelmet nyújtson a szabályellenesen dolgoztatott külföldi örömlányoknak, de az országban szép számmal megtalálható bordélyházakat nem záratta be, és a sajtó önszabályozására bízta - sikertelenül - a prostituáltak újsághirdetéseinek mellőzését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középkori hadihajót találtak az albán partoknál

Albánia - Hajótörést szenvedett középkori hadihajóra bukkantak amerikai és albán régészek a… Tovább olvasom