Kultúra

2008.12.22. 11:31

110 milliót adtak egy Gulácsyért

Száztíz millióért kelt el egy 1910-es Gulácsy kép a Virág Judit Galéria és Aukciósház vasárnap esti árverésén.

A téli aukció sztárképei nagyon jó áron mentek el a vasárnap esti aukción - összegezte a galériatulajdonos. Virág Judit elmondta: az utolsóként kikiáltott Gulácsy Lajos: A bolond és a katona című képénél 110 milliónál koppant a kalapács. A festmény csaknem ötszörös áron kelt el a kikiáltási árhoz (24 millió) képest.

Szintén magas leütési áron - 75 millióért - cserélt gazdát az 50 millióról indított Bortnyik Sándor 1928-ban festett Géplovag című festménye. A Virág Judit Galéria és Aukciósház téli árverésének harmadik sztárképe - Ferenczy Károly bibliai témájú munkája, A tékozló fiú a kikiáltási árról - 40 millió forint - 50 millióra emelkedett.

Összességében elmondható, hogy a jó képek, jó áron mentek el az aukción - összegezte a vasárnapi árverést Virág Judit. Alapigazság, hogy a címlapképek iránt nagy a kereslet. Ugyanakkor az is tény, hogy ezúttal több festmény maradt meg, mint a korábbi aukciókon, és számos műtárgy kelt el kikiáltási áron. Ez annak tulajdonítható, hogy egymást érik az aukciók, valamint a vásárlási kedvben is érződik valamennyire a gazdasági válsághelyzet, magyarázta a Virág Judit Galéria és Aukciósház tulajdonosa.

Arra a kérdésre, hogy a mostani aukción milyen arányban voltak jelen külföldi vevők, Virág Judit elmondta, ősszel sokkal több ilyen licit volt. A három sztárkép védett, vagyis azokat nem lehet kivinni az országból, így értelemszerűen azokat hazai műgyűjtők vásárolták meg, tette hozzá.

Hétfőn délelőtt még nem készült el az összesítés arról, hogy a csaknem 800 millió forintos összkikiáltási árról indult aukció hol zárt vasárnap késő este a Budapest Kongresszusi Központban megrendezett Virág Judit Galéria és Aukciósház téli árverésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!