Kultúra

2009.07.15. 11:54

A pécsi szál, avagy mi újság Lovasi András háza táján?

A pécsiek már javában készülnek a következő évre: városuk kapta a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címet. Ám az előkészületek nem mennek éppen zökkenőmentesen. Erről is kérdeztük Lovasi Andrást.

Huszka Andrea

A munkálatok csúsznak, az idő rohan, közben pedig már zajlanak azok a programok, amelyek a 2010-es pécsi rendezvénysorozatot népszerűsítik. Ilyen volt például a stuttgarti Kultúrák Fesztiválja is (Sommerfestival der Kulturen), ahol a pécsi kulturális életet többek között a Kispál és a Borz zenekar képviselte.

A rendezvénysorozat kapcsán Lovasi Andrást, a zenekar frontemberét kérdeztük, aki szerint ez hatalmas lehetőség Pécsnek, illetve az egyetlen esély arra, hogy a város bekapcsolódjon a kulturális iparba. Éppen ezért a zenekarnak mindenképpen támogatnia kell a rendezvénysorozatot, akármilyen is lesz az.

Mindamellett persze nem gondolja, hogy nekik központi szerepet kellene kapniuk ebben az egészben, de azért hozzátette, reméli, hogy sok szerephez jutnak majd, hiszen Pécs kulturális életéhez azért elég erősen hozzátartoznak – ezért is kérte az EKF, hogy ők menjenek a stuttgarti fesztiválra.

Bár a Kispál és a Borz nem túl sokat koncertezik a nyáron, a zenész mégsem unatkozik, a Kiscsillaggal – amelynek nemrég jelent meg a második, Örökre szívembe zártalak című lemeze – annál több lesz ugyanis a fellépés.

– Ez egy tudatos döntés – felelte Lovasi arra a kérdésre, hogy miért szorult a Kispál és a Borz mostanra ennyire háttérbe. – Ez már tavaly is így volt. A Kispál már évek óta nem jelentkezett új lemezzel. Mondjuk úgy, hogy itt egy mesterséges visszaszorításról van szó – Annyit azért megígért, ha jövőre lesz új lemez, lesz több koncert is.

Bár a Kispál nem túl sokat koncertezik a nyáron, a zenész mégsem unatkozik.

Bár a Kispál és a Borz nem túl sokat koncertezik a nyáron,
Lovasi András  mégsem unatkozik.

Az új Kiscsillag-album eddigi fogadtatásáról viszont csak annyit mondott, egyre többen járnak a koncertekre, egyre többen ismerik a dalokat.

S ha ez még nem lenne elég, láthatjuk őt egyéb zenekarokkal is együtt dolgozni, mint például a Budapest Bárral, amelynek szeptemberben fog megjelenni az új nagylemeze, vagy hallhatjuk, amint Lackfi János verseit énekli. – Egyébként igyekszem most magam egy kicsit kivonni minden ilyen projektből, mint a Csík Zenekar vagy a Budapest Bár, mert azért a saját dolgaimat is intézni kell. De azért csináljuk!

Na igen, az énekesnek valóban akad tennivalója otthon is bőven, de a fűnyírás és a felsöprés között még szakított időt arra, hogy ejtsen néhány szót a Lackfi-versekről is: – Énektechnikai szempontból nem volt olyan nagy kihívás. Inkább az, hogy hogyan állom meg a helyem, csak mint előadó. Ezek a dalok nem az én hangszínemre íródtak. Ilyenkor az emberek inkább az előadót tesztelik, mint a költőt vagy a zeneszerzőt, ezért érdekes, hogy az ember saját dalok nélkül mire képes.

A projekt egyébként – amint azt Lovasi szintén elmondta – baráti szálak révén jött létre, nem profi brigádról van szó. A dalokat együtt formálják, alakítják, így azok mostanra már teljen mások, mint az eredetiek. És hogy ezen kívül milyen költőket olvas még a rockzenész? – Azt, amelyik odajön hozzám és ad kötetet. Úgyhogy üzenem a költőknek, hogy adjanak kötetet. Egyébként a klasszikusokat szereti, de kifejezett kedvence nincs, mert mint elmondta, ha az egyikre rámondja, hogy az a kedvence, akkor ott van még tíz másik, ami szintén a kedvence, és akkor már egyikre se lehet igazából mondani, hogy az a kedvence. Úgyhogy végül egyszerűen amellett a kijelentés mellett döntött, hogy van sok költő, akit szeret. Majd hozzátette: ő már öreg a rajongáshoz, nála az ilyen már csak legfeljebb két-három hétig tart.

– Meg aztán az is a baj, hogy nem tudok annyi mindent megjegyezni már. Hogy úgy mondjam, a szellemi leépülés az már megkezdődött. Vagy az is lehet, hogy Alzheimer-kórom van.

Lovasi András: Gallasz Józsi jó cimborám volt...

Lovasi András: Gallasz Józsi jó cimborám volt...
Na persze, bár azért ha az ember ennyi mindent csinál egyszerre, nem árt, ha jó a memóriája. A beszélgetés végére azonban arra is választ kaptunk, miért jó párhuzamosan ennyi dologban benne lenni. - Az utóbbi két évben azért csináltam ennyi mindent, mert hogy úgy mondja, ki akartam nyitni az ablakot. Ki akartam próbálni, hogy milyen romazenészekkel játszani, bár én soha nem fogok tudni roma zenét játszani, de ki akartam próbálni, milyen a roma mentalitás, vagy hogy milyen folkzenészekkel játszani. Teljesen más, más a közönség, más a mentalitás, más az előadásmód, az ember megtapasztalja az alázatot, a csapatmunkát, meg hogy milyen egymás keze alá dolgozni.

S ha már csapatról beszéltünk, úgy illik, hogy essen szó némileg a konkurenciáról is. Manapság egyre inkább azt mondják, az ember vagy Kispálos, vagy Quimby-s. Amikor Lovasi Andrást arról kérdeztem,hogy is van ez, csak ennyit felelt: – Én Quimby-s vagyok! – majd hozzátette: nagyon örülnek annak, hogy van még egy zenekar, amelyik népszerűségben felzárkózik hozzájuk, és ha van is köztük rivalizálás, az csakis azért van, hogy mindkét zenekar minél jobbat csináljon. De mindenképpen jó, hogy van még egy zenekar, amelyiknek a koncertjeire ennyien járnak.

A szekér tehát megy, de azért az ember életébe időnként törvényszerűen vegyül némi keserűség is. Ilyen volt a zenekar életében az a hír, amikor megtudták, hogy egykori managerük, Gallasz József is utasa volt annak a szerencsétlenül járt Air France-járatnak, amelyik június elején az Atlanti-óceánba zuhant.

– Gallasz Józsi jó cimborám volt. Az utóbbi tíz évben inkább úgy mondanám, hogy szórványos volt a kapcsolatunk, nem maradtak lezáratlan ügyeink, ezért nem kellett, hogy sokat találkoznunk. De nagyon megrázott a hír. Ilyenkor az ember leül és próbálja feldolgozni a feldolgozhatatlant.

Címkék#Zene
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!