Kultúra

2010.06.19. 17:25

Június 30-án kezdődik a VOLT fesztivál

A soproni VOLT fesztivál sztárjai hagyjanak maradandó nyomot a városban, ezt szeretné Sopron és a VOLT szervező csapata, ezért a hűség városát a "csillagok városává" nyilvánítják - közölte Lobenwein Norbert, a június 30-án kezdődő fesztivál egyik főszervezője a szombati sajtótájékoztatón.

Delmagyar.hu

Ismertetése szerint évente több világsztárt és unikális magyar előadót kérnek fel, hogy egy-egy facsemetét ajándékozzon Sopronnak. Egyúttal csillagot ábrázoló táblát is dedikálnak a hírességek, s a sztárok fellépéseire emlékeztető táblákat a tervek szerint a soproni belváros egyik kávézójába helyezik majd el. A kezdeményezés célja, hogy néhány éven belül Sopront Európa-szerte olyan városként tartsák számon, ahol világsztárok hagynak nyomot, s ahol találkozni lehet fellépésük emlékével.

Az első facsemetét Benkő László és Molnár György "Elefánt", az Omega együttes tagjai ültették el szombaton, majd kézjegyükkel is ellátták a csillagos táblát, amelyen a dedikálás dátuma is szerepel. Ez a projekt bizonyára hozzájárul Sopron turisztikai értékének emeléséhez - vélekedett Lobenwein Norbert. Az ötlet megvalósítására nonprofit kft.-t alapítottak a VOLT fesztivál főszervezői. A kft. működését kuratórium ellenőrzi, amelynek elnöki tisztére Szájer József európai parlamenti képviselőt kérték fel. Fodor Tamás soproni polgármester - aki tagja a kuratóriumnak - a kezdeményezés támogatásáról biztosította az alapítókat a sajtótájékoztatón.

A négynapos fesztivál programját Fülöp Zoltán, a másik főszervező ismertette. Ebből kiderült, hogy sokféle zenei műfajjal találkozhat a közönség a rock and rolltól az elektronikus tánczenéig. A nyitónap a magyar rocklegendák napja lesz: egyebek között fellép a Deák Bill Blues Band, a 30 éves Edda, exkluzív koncertet ad az Omega, amely két év múlva ünnepli fennállásának 50. születésnapját. A nagyszínpadon számos világsztár, köztük a Massive Attack, a The Prodigy, a Kruder and Dorfmeister lép fel. A több mint kétszáz fellépőt felvonultató program hazai résztvevői között üdvözölhetik rajongói Ákost.

A Kispál és a Borz szombaton búcsúzik a soproni közönségtől is. Az együttest a "Kispál és a VOLT" című fotókiállítással várják a rendezők, a tárlat az elmúlt két évtized voltos Kispál koncertjeiről ad áttekintést. Az idén ismét lesznek színházi előadások, gyermekműsorok és kiállítások. Színre lép egyebek között a Táp Színház és Sopronban vendégeskedik a Momentown Társulat. EfZámbó István festőművész és csapata látványstúdiót épít fel és számos használati eszközt, köztük hűtőszekrényt, mosógépet, kenyérpirítót műtárgyakká alakít a fesztivál alatt. A VOLT végére megszülető alkotásokat a művész és a fesztivál szervezői a vatera on-line aukciós oldalon árverezik el, s az ebből befolyt bevételt az árvízkárosultak javára ajánlják fel.

A VOLT fesztivál Magyarország legismertebb vidéki zenei eseménye, amelyre az idén is több tízezer vendéget várnak a hűség városába. Az elmúlt évek sikerei nyomán a soproni VOLT felkerült a nyugat-európai fesztiválok térképére.

Címkék#koncert
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!