Kultúra

2010.10.12. 14:03

Sorozat Rejtő Jenő és Agatha Christie legnépszerűbb regényeiből

Rejtő Jenő születésének 115. és Agatha Christie születésének 120. évfordulója alkalmából két, húsz-húsz kötetes könyvsorozat jelenik meg A ponyva királyai címen az Alexandra Kiadó és Népszabadság közös kiadásában.

Az olcsó, zsebbe süllyeszthető, papír kötésű kiadványok sárga színe is a ponyvára utal, az angolban a yellow szó a tömegirodalmat is jelöli - mondta az MTI-nek Kelen Károly, a Népszabadság Magazin szerkesztője. A ponyva királyai sorozat első darabja szerdán jelenik meg, ezt követően kéthetente vehetik az újabb kötetet kézbe az olvasók.

A szerkesztő közlése szerint a legnépszerűbb műveket válogatták össze. "Egy-két különlegességgel is kiegészül majd a sorozat, például a Vesztegzár a Grand Hotelben lesz a zárókötet, ami tulajdonképpen egy Agatha Christie-regény humoros átirata" - tette hozzá a szerkesztő.

Mint fogalmazott, noha ezek a regények nem tartoznak a "magasirodalmi kánonba", Rejtő Jenő mégis a legnagyobbakhoz mérhető. "Kifordította a világot, hogy az abszurd oldalát lássa az olvasó, meg a legsötétebb bugyrot is képes volt humorral ábrázolni. Rejtő humora ezért nem kabarétréfa, hanem világnézet" - vélekedett a szerkesztő. A sorozat első kötete A tizennégy karátos autó, amelyet olyanok regények követnek majd, mint a Vanek úr Párizsban, A három testőr Afrikában, a Csontbrigád, a Tigrisvér vagy a Piszkos Fred, a kapitány.

Hozzátette: valójában nem volt kapcsolat Agatha Christie és Rejtő Jenő között, csupán kortársak voltak. Mindketten milliókat szórakoztattak, a 30-as évek másik érdekes, népszerű műfaja ugyanis a detektívregény volt. Ezek akkoriban egyszerre kínáltak izgalmat és játékot az olvasónak.

A köteteket a megszokottól eltérő stílusú képekkel illusztrálta Igor Lazin grafikus. Mint a szerkesztő fogalmazott: a "retrorealista képek" nagyon jól illenek a borítóhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!