Kultúra

2013.04.25. 10:05

Operát is írna a Punnany frontembere

Szeged - Ha nem rappelne, akkor lehet, hogy fogtechnikusként dolgozna a Punnany Massif egyik frontembere. De Felcser Máté életében mindig is fontos szerepet töltött be a zene. Kotta című szóló projektjében például kizárólag hangszereléssel foglalkozik. Írt már dalt aktuális szíve hölgyének, de az operaszerzés is érdekli. Felcser Mátével Szegeden, a JATE klubban tartott koncert előtt beszélgettünk.

Bobkó Anna

Az interjú előtt alaposan szerettem volna felkészülni belőletek. Az interneten azonban szinte semmit nem találtam rólatok. Sok helyen le van írva, hogy mikor alakult a zenekar, milyen zenét játszotok, de a két frontemberről szinte semmi. Ki tulajdonképpen [namelink name="Felcser Máté"]? Mindig is rappernek készültél?

- Nem készültem rappernek. A fogtechnika volt, ami még érdekelt, de korán beütött a zene dolog. Érdekes, hogy bár a szüleinknek semmilyen kötődése nem volt a zenéhez, minket valamiért mégis ének-zenei iskolába küldtek. A bátyám DJ, a nővérem ének-zene tanár, zeneterápiát tanít. A gimnáziumban kórustag voltam, kisgyerekként szintetizátoron játszottam, majd zongoráztam, voltak rap zenekaraink is általánosban. Ha volt egy kis szabad időm, zenét szerkesztgettem, vagy írogattam. Az idők során valahogy mindig visszaköszönt a zene. Aztán a Punnany Massif lett az, ami megmaradt.

Te felelsz a dallamokért?

- Igen, én vagyok inkább, aki zeneiséget visz a produkcióba. Világ életemben a dalszerzés érdekelt. A zenekoncepció összerakása. Én felelek azért, hogy szól a lemez, melyik szám hol van elhelyezve és milyen dallammeneteket tartalmaznak. Egyszóval jobban érdekel a koncepcionalitás. Kotta nevű szóló projektemben kizárólag instrumentálokat készítek, hangszerelek. Többek között Fehér Balázsnak is írok dalokat, és reklámzenéket is szerzek. A zenekari stúdió munka is nálam zajlik. Egyenként foglalkozom a hangszeresekkel. Együtt írjuk meg a szólamaikat, vagy hozzá játszanak az ötleteimhez.

Sokan kérdezték már tőletek, honnan a Punnany Massif név. Engem inkább az érdekelne, miben nyilvánul meg a jelentése: nőket kedvelő csoportosulás. Azon kívül, amire elsőként mindenki gondol, szerettek például a kedvükben járni, udvarolni, netán romantikusan dalt szerezni nekik?

- Ilyen is előfordult már. Magamat nem tartom romantikusnak egyáltalán, ellenben nyilván mindenkinek vannak érzelmei. Tehát e mögött a karakter mögött is van egy érzékeny ember. Érzékeny vagyok a világra. Kettőnk közül inkább Roland az érzelgősebb a nők tekintetében. Ő az, aki sokkal többször szeretne visszaköszönni a témákban a férfi-női kapcsolatokra. Én annyira nem élem bele ebbe magamat.

Felcser Máté

Felcser Máté.
"Kell a szignó, na meg egy közös fotó/ Betagelhetsz, csak hadd igyam meg a sörömet… Ismeretlen haverom a sok közül – most ki legyen?/Néha tömegben is olyan, mint egy lakatlan szigeten" – néhány sor a Kopoggyá című számotokból. Vagy félszázan szerettek volna pózolni veled ma is közös fotón. Cigis dobozt írattak alá, folyamatosan záporoztak feléd a koncert után a kérdések. Az ismertség mennyire változtatta meg az életeteket? Mennyire terhes a figyelem?

- Nem olyan hirtelen jött az ismertség. Nem az volt, mint például egy Megasztárosnál, hogy egyik napról a másikra ismeri egy ország. Ezt a karriert mi építettük ki magunknak. Lineárisan növekedő volt a folyamat, nem hirtelen sokan köszöntek ránk, vagy vettek észre, kértek egy fotót, hanem egyre többen és többen. Így bele lehetett szokni. Olykor terhes, de nem ez a jellemző. Jó dolog, hogy alapvetően bizalmat szavaznak nekünk az emberek.

Jó is, hogy említed: lineárisan. Ha egy diagramban kellene lerajzolnod, hol tart most a zenekar, hogy nézne ki?

- Nem tudom, meddig lehet eljutni ezzel. Szerintem, az ország méreteiből fakadóan még ha nagyon jól és kitartóan is csináljuk, akkor sem lehet tovább menni Magyarországon mint a Tankcsapda, vagy mint Ákos. De persze lássuk meg, ki tudja mit hoz a jövő...

Idén tíz éves a zenekar. Hogy emlékszel vissza az elmúlt időszakra?

- Pontosítanék: tíz éve találtuk ki, hogy legyen egy ilyen produkció, de az első lemezünk 2006-ban jelent meg. Készül egyébként most egy rövidfilm, amiben a saját szavainkkal mondjuk el, hogy hogyan jártuk be ezt az utat, talán a legjobb ha azt ajánlom annak, akit érdekel a téma.

Készül a negyedik lemezetek, de már eddig is rengeteg slágerrel, fülbemászó dallammal örvendeztettétek meg a közönséget. Sokak nagy kedvence az „Élvezd". Én egy lovas kiránduláson hallottam először. A szuper élmény számomra összekapcsolódott a dallal. Mi ihlette, milyen élményetek, történetetek kötődik hozzá?

- Nagyon régóta hevert a zenei alap nálam. Aztán mondtam Rolandnak, hogy most már csináljunk vele valamit. Ültünk, és arról beszéltünk, hogy próbáljunk meg pozitív érzéseket átadni, amit ez a dallam generál bennünk. Azt szerettük volna, hogy aki meghallgatja, plusz energiát kapjon, új erőt az élethez. Rájöttünk, ennyi a mottó: „Élvezd!" Egyébként a világ leggyorsabban elkészült dala. Három óra alatt megvoltunk vele. Persze a zenei alap elkészítése tovább tartott. Emlékszem, Sopronban voltunk a Voltfólió Fesztiválon. A menedzserünknek valamiért nem volt jó kedve. Mondtam neki, hogy csüccsenjen be a kocsiba, elindítottam a számot. Rögtön feldobódott, és azt jósolta, ebből sláger lesz.

Hogyan születnek a dalok? Van rituáléja a folyamatnak: összeültök sörözni, vagy csak leírjátok, ahol eszetekbe jut?

- Teljesen külön működik a folyamat: Roland megírja a szöveget, én a dallamot. Nagyon sokan a szövegeinket szeretik, de én úgy gondolom, hogy abszolút nem ez az ereje a dalainknak, hanem a refrén az, amit először megszeret az ember. Azok a részek, amiket lehet dúdolni, üvölteni, kántálni. Általában egy nagyon erős vezérdallam köré írjuk a mondanivalót. Témaköröket tekintve mindig is fontos, hogy ne magunkról szóljon a dal. A legtöbb magyar hipp-hopp-os, rappes dologban arról van szó, hogy „én vagyok a jó, a menő, meg az erős, meg nyomorban élek". Nálunk az a vezérelv, hogy egy ember, aki hallgat minket, érezze magáénak a dalt. Ha nem magunkról írunk, hanem olyan dolgokról, amik amúgy megtörténnek mindenkivel a világban - tükörképet adhat.

Punnany Massif

Punnany Massif.
Egy ideje élőzenei háttérrel lép fel a Punnany Massif. Előny vagy hátrány, hogy többen lettetek?

- Hátránya csak annyi, hogy pont tízen vagyunk, ami nem fér be egy 9 személyes buszba. Ezért ketté osztódik a brigád. De most már, hogy fényesünk, hangosítónk, meg turnémenedzserünk is van, sehogy sem férnénk be egy járatba. A próbák összeszervezése is elég sok időt vesz igénybe. Sajnos vagy nem sajnos, de én tipikusan nagyon sokat hepciáskodom, elég kritikus vagyok, de csak azért, mert próbálom részletesen kidolgozni a dolgainkat. Sok a munka, készül a negyedik lemezünk: számleadások, határidők… Nagy a nyomás, a felelősség.

Hogyan lazítasz? Mivel töltöd a szabadidődet?

- Igazából nem nagyon van szabadidőm. Ha mégis, azt a barátaimmal töltöm, sokszor Budapesten. Abszolút társasági ember vagyok. Ha nem bulizok, vagy a haverokkal lógok, akkor otthon zenét írok. De most például elkezdtem nézni a Trónok harcát. Az első évadot már le is pörgettem.

Beszélgettem a turnémenedzseretekkel, aki azt mondta, szeretitek minimum 24 órával az interjú előtt látni a kérdéseket, sokan esnek ugyanis abba a hibába, hogy még mindig arról faggatnak, mikor alakult a zenekar, vagy hogy miért ez a nevetek. Magyarán szólva sok az érdektelen kérdés. Ha Felcser Máté kérdezné Felcser Mátét, miről tenné?

- Például, hogy mi a kedvenc akkordom.

- Mi az?

- Emaj7, és minden dalt A-ban írok... Vagy azt kérdezném, meddig akarom ezt csinálni?

Meddig tervezed?

- Holnapig. (nevet) Nem tudom.. ameddig megy. De szerintem nem ez lesz az a pálya, amin megöregszem, az tuti. Zenét szívesen szerzek, de idővel szeretnék háttérben maradni. Nem vagyok feltétlen színpadi ember, sokkal jobban érdekelnének filmzenék, vagy a filmzeneszerzés. Például operaszerzéssel is szívesen foglalkoznék, de abból is megválogatnám, hogy mi az, amihez hozzányúlok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!