reneszánsz

2021.01.25. 12:41

Ötszázötven éves festményt árvereznek New Yorkban

Sandro Botticelli egy festményét árverezik el csütörtökön New Yorkban, a fiatal férfi portréját ábrázoló alkotásért 80 millió dollárt (23,5 milliárd forintot) várnak a Sotheby's szakemberei.

New York, 2021. január 22. Sandro Botticelli itáliai reneszánsz festõ A Young Man Holding a Roundel (Fiatal férfi köralakú szentképpel) címû festménye a Sotheby's aukciós ház New York-i kiállítótermében 2021. december 22-én. A 15. századi alkotást 2021. január 28-án árverezik el, értékét 20 és 30 millió dollár közötti összegre (5,8 és 8,8 milliárd forint) becsülik. MTI/EPA/Justin Lane

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Justin Lane

A Fiatal férfi arcképe medalionnal című, mintegy 550 éves festménye az egyik legjobb állapotban fennmaradt, magánkézben lévő alkotása az olasz reneszánsz mesternek.

Christopher Apostle, a Sotheby's New York-i szakértője hangsúlyozta, hogy 30 éves pályafutása alatt sohasem találkozott olyan Botticelli-képpel, amely a most árverésre kerülő alkotást minőségben, állapotában vagy jelentőségében megközelítette volna. Mint hozzáfűzte,

Botticelli a firenzei reneszánsz egyik legfontosabb művésze volt Michelangelo és Leonardo da Vinci mellett.

Az 1470-80-as évek táján készült mű egy titokzatos, ismeretlen fiatal férfit ábrázol, aki feltehetően a 15. század végi firenzei elithez, talán a városban uralkodó Medici-házhoz tartozott. Egyszerű, sötét ruhát visel, mögötte a kék égbolt látszik, kezében egy medalion. A kerek foglalatban egy szent arcmása látható, melyet a 14. századi sienai Bartolomeo Bulgarini mesternek tulajdonítanak.

A festményt jelenlegi tulajdonosa Angliában vásárolta egy aukción 1982-ben 810 ezer dollárért.

A Fiatal férfi arcképe medalionnal című festményre online árverésen lehet licitálni csütörtökön a Sotheby's régi mesterek műveiből rendezett aukcióján.

Sandro Botticelli itáliai reneszánsz festő Fiatal férfi köralakú szentképpel című festménye
Fotó: Justin Lane / MTI/EPA

Az árverésen Rembrandt Ábrahám és az angyalok című bibliai témájú festményét is áruba bocsátják, amelyet utoljára 1848-ban Londonban árvereztek el. A 16 centiméter magas, 21 centiméter széles, kicsi kép a szakértők szerint 20-30 millió dollárért (6-9 milliárd forintért) kelhet el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!