Kultúra

2008.11.20. 08:08

444 év - ma nyílik a Reneszánsz év utolsó nagy tárlata

"444 év" címmel nyílik kiállítás csütörtökön este a budapesti Kiscelli Múzeumban. A Reneszánsz Év 2008 utolsó nagy installációs tárlata négy kortárs képzőművész - Eleőd Ákos, Szurcsik József, Gaál József és Gellér B. István - munkája.

A kiállítók a két reneszánsz géniusz - Michelangelo és Shakespeare - munkássága előtt tisztelegnek a december 28-ig látogatható tárlattal. A kiállítás címe arra a 444 évre utal, ami a reneszánsz két meghatározó alakjának, Michelangelo halálának és Shakespeare születésének éve - 1564- és 2008 között telt el. A két reneszánsz zseni munkássága adott alkalmat a kortárs alkotóknak arra, hogy a művészetnek az emberiség történetében betöltött kiemelt szerepéről elgondolkozzanak. A tárlaton nem csak a négy képzőművész, hanem további 44 társkiállító gondolatai (esszék, művészeti kiáltványok, versek, novellák, szabad asszociációk) is helyet kaptak.

A kiállítási tér központi eleme Eleőd Ákos térsora, egy folyamatosan csökkenő méretű kocka, amelyet a 4 kiállítóval közösen dolgozott ki. A 44 társkiállító 44 különböző gondolatával együtt válnak láthatóvá az alapgondolat értelmezési lehetőségei.

A Reneszánsz Év 2008 - január 22-én, a magyar kultúra napján kezdődött. A programsorozatot Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából hirdette meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A tematikus év keretében 2008-ban háromszáz helyszínen 700 program várta az érdeklődőket.

A Reneszánsz Év 2008 utolsó nagy kiállítását Sulyok Miklós művészettörténész nyitja meg csütörtökön este hatkor a Kiscelli Múzeumban.

Bővebb információ a kiállításról a: www.444ev.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!