Kultúra

2008.04.06. 15:29

A Gömböc tananyag lesz a Harvardon

Elkészült a kivételes magyar matematikai találmány, a tudományos világba 2007-ben berobbanó Gömböc eddigi legnagyobb példánya. A Művészetek Palotájában látható műtárgy egy év múltán a Ludwig Múzeumba kerül.

Delmagyar.hu

A Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék vezetője, illetve adjunktusa által kifejlesztett Gömböc jelentősége a Rubik-kockáéhoz mérhető: nemzetközi tudományos szaklapok, egyetemek, konferenciák foglalkoznak vele, így például ma már a Harvard Egyetemen is a tananyag része, a New York Times pedig a világ hetven legérdekesebb találmánya közé sorolta.

A kutatók egy 1995-ben a ma élő egyik legnagyobb matematikus, Vlagyimir Igorjevics Arnold által felvetett elméleti kérdést válaszoltak meg a Gömböccel, amire korábban még senki nem volt képes: ennek a testnek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Akárhogy is tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza, akárcsak a keljfeljancsi.

A Gömböc különlegessége azonban, hogy anyaga homogén: nem egy, a belsejében elhelyezett súly, hanem maga a forma által állapodik meg minden esetben ugyanazon a ponton, bizonyítandó, hogy kettőnél kevesebb egyensúlyi ponttal rendelkező test nem létezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!