változások

2020.08.01. 08:08

A Requiemmel emlékeznek a koronavírus áldozataira a milánói dómban

Verdi és Beethoven műveivel indul a Scala őszi évada.

Az operaház helyett a milánói dómban lesz az első előadása – Giuseppe Verdi Requiemjével – a március óta zárva tartó Scala operaháznak, amelynek szeptember 4-én újrainduló programját Dominique Meyer intendáns hétfőn mutatta be.

Verdi Requiemjét a koronavírus-járványban elhunyt betegek emlékének szenteli Európa legnagyobb operaháza. Olaszországban több mint 35 ezren haltak meg, több mint felük Lombardia tartományban.

A milánói székesegyházat és a világhírű operaházat egyszerre zárták le február 23-án.

„A dóm és az operaház is a milánóiak otthonának számít” – mondta Gianantonio Borgonovo esperes.

A koncertre 600 férőhelyet tudnak biztosítani a székesegyházban. Óvintézkedésként a dóm minden hajójához külön be- és kijáratot biztosítanak. A koncertet élőben közvetíti mások mellett az olasz közszolgálati televízió. A Requiemet szeptember 7-én Bergamo, szeptember 9-én Brescia város dómjában is előadják, mindkét város a járvány által leginkább sújtott települések közé tartozik.

Szeptember 12-én nyitja újra kapuit a Scala az egészségügyi dolgozóknak szentelt koncerttel: a választás Beethoven 9. szimfóniájára, vagyis az Örömódára esett, amely az Európai Unió himnusza is egyben. A több mint 2000 férőhelyes operaházba 740 nézőt engednek be, a családtagokat együtt, ugyanabban a páholyban igyekeznek elhelyezni.

Az operaház járvány utáni programját bemutató sajtótájékoztatón Giuseppe Sala milánói polgármester, aki egyben a színházat üzemeltető alapítvány elnöke, elmondta, hogy az utóbbi hónapokban több mint tízszer írták újra a Scala őszi újraindulását a korlátozó intézkedések alakulásához igazodva.

Egy nem változott soha: az újraindulás vágya – hangsúlyozta Sala.

Hozzátette, a Scala nem csak egy színház, Milánó város és Olaszország jelképe.

Dominique Meyer az őszi programból kiemelte a koncertként előadott Traviatát Zubin Mehta vezénylésével, szintén Giuseppe Verditől az Aidát, amelynek karmestere Riccardo Chailly lesz, valamint Giacomo Puccini Bohémélet című operáját, amelynek a Franco Zeffirelli rendezte változatát viszik színre.

Az intendáns elmondta, hogy az utóbbi hónapokban mintegy 150 előadás elmaradása miatt az operaház 23 millió euró jegyárbevételtől esett el, mindazonáltal a hiányt fedezik a szponzorok és a takarékossági intézkedések.

Ami a jövő évi programot illeti, Meyer szerint talán októberre készül el. A szokásos december 7-i téli idénynyitó operaelőadás részletei sem ismertek még.

A Scala intendánsa személyesen nyitotta újra az operaház bejárati ajtóit, amikor július 6-án az első „főpróba”-koncertet tartották a követendő óvintézkedések felmérésére. Az volt az első alkalom, hogy három hónap után ismét nézők léptek az operaházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!