Kultúra

2011.04.26. 23:00

Átadták a 2011-es Millenniumi Díjakat

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete (KOKI), a 77Elektronika Műszeripari Kft., valamint a Typotex Elektronikai Kiadó a részesült az idén a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH, korábbi nevén Magyar Szabadalmi Hivatal) Millenniumi Díjában, amelyet a szellemi tulajdon világnapja alkalmából kedden adtak át MTA Zenetudományi Intézetében.

Az elismerést, amelyet a szervezet elnöke, Bendzsel Miklós alapított 2000-ben a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerésére, az idén immár tizenegyedik alkalommal adták át.

A díjakat Bendzsel Miklós adta át, aki mindenekelőtt a felelős szellemi vagyongazdálkodás, a tehetségekkel való gondos sáfárkodás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Freund Tamás akadémikus, a KOKI igazgatója intézete kitüntetését jelzésnek tekinti a korábban szinte kizárólag az alkalmazott kutatásokat preferáló SZTNH és a hivatalon keresztül a tudománypolitika részéről, hogy az alapkutatások visszakaphatják az őket megillető megbecsülést.

"A megfelelő szinten művelt alapkutatás egyre komolyabb szerepet tölt be a szabadalmaztatható felfedezések létrehozásában. Elérkezett az idő, hogy a gazdaságpolitikusok szemében a pénzpocsékolás szinonimájaként kezelt alapkutatások kifejezést felváltsa a felfedező kutatások elnevezés. Meg kell értetnünk a döntéshozókkal, hogy új felfedező kutatások nélkül a tudomány nem töltheti be gazdaságélénkítő szerepét" - hangsúlyozta Freund Tamás.

Roska Tamás akadémikus a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Typotex Kiadó kitüntetése kapcsán azt emelte ki, hogy egy közösség, egy nemzet boldogulásának alapját az értékrendje és kultúrája képezi.

"A magyarok számára ennek különös része a zene, amelyben alkotói és befogadói oldalon egyaránt jeleskedtünk, és a nyelvünk, amelynek sajátos gondolkodásmódunkat köszönhetjük" - hangsúlyozta Roska Tamás.

Az SZTNH indoklása szerint Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hagyományait az alapítók és a művészképzés mestereinek gazdag öröksége formálta. Ez az egyetlen zeneakadémia, amely úgy viseli Liszt Ferenc nevét, hogy az alapító is maga Liszt volt. Egyben Bartók Béla és Kodály Zoltán zeneakadémiája, Bartóké, aki jelenlétével generációknak adott mértéket és mintát, és Kodályé, aki a nevét viselő világhírű zenepedagógiai módszert - híressé vált növendékeivel együtt - itt, a Liszt Akadémián fejlesztette ki. Elsődleges küldetése ma is az olyan alkotó- és előadóművészek és egyben tanárok képzése, akik "széleskörű, korszerű zenei képzettségük, magas fokú mesterségbeli tudásuk alapján alkalmasak a hazai és a nemzetközi zenei életben az előadóművészi, az alkotói és a zenetudományi tevékenységre, az iskolai zenei nevelésre és az egyházzene művelésére".

A KOKI-t ma a világ legjelentősebb idegtudományi kutatóintézetei között tartják számon, ezt is jelzi, hogy 2000-ben az Európai Bizottság független szakértőinek döntése alapján elnyerte a "Center of Excellence" (Kiválósági Központ) címet. Tevékenységének középpontjában az idegtudományi alapkutatások állnak, így az idegingerület-átvitel, a tanulás és emlékezés, a viselkedés, az öregedéssel összefüggő és epilepsziás agyi károsodás, valamint a hormonkiválasztás központi és környéki idegrendszeri szabályozás kutatása. Az intézet évente közel száz publikációval képviselteti magát a vezető nemzetközi folyóiratokban, a gyógyszeripari szférával meglévő sokrétű kapcsolat pedig lehetővé teszi a fejlesztő fázisba átvihető alapkutatási eredményeik közvetlen felhasználását.

A 77 Elektronika Kft., amely éves árbevételének 8-9 százalékát áldozza a fejlesztésekre, egyrészt orvosi diagnosztikai eszközöket - vércukormérőket és laboratóriumi mintákat elemző fotométereket, valamint ezek reagens anyagait gyártja, termékei a világ 72 országába jutnak el. A másik fő ága távközlési berendezések fejlesztése és gyártása, az úgynevezett elérési hálózatra összpontosít olyan termékekkel, mint az elmúlt évtizedben világszerte nagy sikernek örvendő vonalsokszorozó rendszerek.

A Typotex elektronikus könyvkiadó, amely elsősorban szakkönyvek és természettudományos könyvek kiadására szakosodott, az utóbbi években sokkal tágabb profilt képvisel, majdnem minden témakör iránt nyitott. Ezek egyike a pszichológiát, informatikát, biológiát összekapcsoló "merész" irányzatú határterület, a kognitív pszichológia, de témája az információs társadalom éppúgy, mint a zeneesztétika. Évente negyven újdonsággal és körülbelül húsz utánnyomással jelentkezik a kiadó, fele-fele arányban kiváló hazai és tekintélyes külföldi szerzők műveit kiadva. Közel egy évtizede minden könyvük elérhető ebook formában is a papírváltozatnál olcsóbban.

A díjátadón Liszt, Bartók, Hubay műveit adta elő Váradi László (zongora) és Banda Ádám (hegedű), közreműködött Kovalszki Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!