Kultúra

2011.04.15. 23:14

Átadták az Év Gyermekkönyve díjakat

Átadták az Év Gyermekkönyve díjakat és a nemzetközi Honour List okleveleket pénteken a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Életműve, munkássága elismeréseként Év Gyermekkönyve 2010 díjat kapott a tavaly elhunyt Békés Pál, Volt egyszer egy című könyvéért Máté Angi, Módra Ildikó Trapp című kötetének illusztrálásáért Szalma Edit, Rudyard Kipling Hogyvolt-mesék című könyvének fordításáért Elekes Dóra és Greskovits Endre, a Csodaceruza című folyóirat pedig ismeretterjesztő tevékenységért.

Az IBBY Honour List oklevelet Czigány Zoltán vehette át Csoda és Kósza című könyvéért, a Pozsonyi Pagony e kötet kiadójaként, Békés Rozi Muzi - A múzeumkerti fiúk illusztrálásáért, Pacskovszky Zsolt az Ágrólszakadt Tóbiás fordításáért és a Móra Könyvkiadó e két utóbbi kiadvány kiadójaként. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának okleveleit a tagországokban az utóbbi két évben publikált kiemelkedő kötetek írói, illusztrátorai, fordítói kaphatják.

Rényi Krisztina, az IBBY magyar szekciójának elnöke a díjátadón elmondta: a 2010-ben elhunyt és most posztumusz kitüntetett Békés Pál a huszadik századi gyermekirodalom kiemelkedő egyénisége volt, regények, színpadi művek és adaptációk, gyerekkönyvek, műfordítások szerzője. Kiemelte a Kétbalkezes varázsló és a Félőlény című meseregényt, ez utóbbi Rényi Krisztina szerint "megérdemelné, hogy sok-sok nyelven olvashassák a gyerekek és felnőttek". A díjat az író családja vette át.

Máté Angi éppen úgy csinál költészetet a eséből, mint Andersen - méltatta a szerzőt Gombos Péter, a Magyar Olvasótársaság alelnöke. Mint fogalmazott, az író tizenkilenc gyönyörű mesén keresztül vezet végig egy furcsa helyen; a különös világban az almafa megtanulja szeretni az őt rágó hernyót, a kő pedig párnának képzeli magát. Gombos Péter úgy vélte, a könyv elolvasásával a felnőttek és a gyerekek szókincse gazdagabb lesz és többet megtudhatnak a világ apró és nagy dolgairól.

Szalma Edit illusztrátori munkáját a sokszínűség, sokoldalúság és a professzionális szakmai felkészültség jellemzi, művészete egyedi, senkivel össze nem téveszthető - fogalmazott Sárkány Győző, a Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke. Tamás Zsuzsa, a prae.hu gyerekrovatának vezetője arról beszélt, hogy Elekes Dóra és Greskovits Endre munkájának köszönhetően "Kiplingre mint öniróniát sem nélkülöző, remek humorú kortársunkra csodálkozhatunk rá", egyik verséből pedig képet kaphatunk a lányát sirató édesapáról is.

Díjazták a Csodaceruza című folyóiratot, amelyet Sándor Csilla Mária 2001-ben indított. Kucska Zsuzsa, a Magyar Könyvtáros Egyesület (MKE) Gyermekkönyvtáros Szekciójának elnöke azt mondta, a lapot jó kézbe venni, lapozgatni vagy elmélyülten olvasni. Felidézte, hogy a Csodaceruzának tematikus számai jelentek meg, és megemlékezik a gyerekírókról, és közzéteszi az olvasáskutatás híreit, valamint az olvasás megszerettetésének ötleteit.

Címkék#könyv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!