Kultúra

2010.05.05. 22:52

Bujtor-emlékkiállítás nyílt Veszprémben

Bujtor István tavaly elhunyt színművész filmszerepeit megidéző fotókiállítás nyílt szerdán, születésének 68. évfordulóján Veszprémben, a Petőfi Színház előcsarnokában.

A 78 fotóból álló tárlatot, amely a művész 59 filmszerepét mutatja be, a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány anyagából B. Müller Magda fotóművész állította össze.

Aki végignézi a fotókat, annak mindjárt szembetűnik, hogy milyen "szép ember" volt Bujtor István, s micsoda filmszerepekben játszott - mutatott rá Oberfrank Pál, a színház igazgatója, aki Bujtor Istvánt követte e tisztségben. Az igazgató hangsúlyozta, hogy elődje egyike volt a "nagy bölényeknek" a szakmájában, rá és felejthetetlen filmszerepeire mindig emlékezni fognak.

Oberfrank Pál elmondta, hogy a színház volt igazgatójának az emléktábláját is felavatták volna szerdán, a születésnapján, ám az ötvösművész által elkészített gipszmintát leejtették, s így az már nem készültetett el idejében. Az emléktáblát szeptemberben, halálának egyéves évfordulóján avatják majd fel - mondta a színidirektor.

Bejelentette azt is, hogy szeptemberben a Latinovits Játékszín a Bujtor-Latinovits nevet veszi fel, a tihanyi szabadtéri színpadot pedig - ahol Bujtor István éveken át nyári színházi előadásokat szervezett és rendezett - a nyár elején Bujtor Istvánról nevezik majd el.

A kiállítás megnyitóját szerdán díszelőadás is követte a Petőfi Színházban: felújították a Kakukkfészek című darabot, amelyet Bujtor István rendezett és Eperjes Károllyal együtt főszerepet (az Indiánt) játszott benne. Egykori szerepébe ezúttal Szalma Tamás színművész "ugrott be" - mondta Oberfrank Pál.

A kiállítás megnyitóján jelen volt Bujtor István özvegye, Anna lánya és Balázs fia, valamint testvére Frenreisz Károly is. A számos érdeklő között ott volt Németh Miklós egykori miniszterelnök és Márfi Gyula veszprémi katolikus érsek is.

Frenreisz Károly zeneművész az MTI-nek elmondta: rendkívüli büszkeséggel tölti el, hogy testvérének ilyen gazdag filmes életműve van, s szerinte ez valamilyen elismerést megérdemelt volna még életében.

Elismeréssel szólt ugyanakkor Veszprémről, a város vezetéséről és színházszerető közönségéről, mert - mint mondta - a család úgy látja, hogy ebben a városban nagy becsben tartják Latinovits Zoltán és Bujtor István művészetét, emlékét.

A fotókiállítás a mostani évad végéig, június közepéig látható a színház előcsarnokában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!