Kultúra

2014.01.10. 18:30

Elbúcsúztatták Maár Gyulát

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező életének 80. évében december 20-án hunyt el Budapesten.

Családja, barátai, pályatársai búcsúztatták Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt péntek délután a budai ciszterci Szent Imre-templomban.

A filmrendezőt rövid egyházi szertartással búcsúztatták. A hamvak beszentelése után Varnus Xavér orgonán játszotta Bach műveit, az elhunyt művészről egykori alkotótársa, Koltai Lajos operatőr beszélt mély megrendüléssel.

[namelink name="Koltai Lajos"] a Maár Gyulával együtt töltött éveket, a közös munkát idézte fel, a filmrendező csodálatos tehetségét méltatta. Arról beszélt, hogy a rendező óriási szenvedéllyel vonta be őket abba a gondolatba, amelyet közvetíteni akart, alkotótársait mindig el tudta csábítani egy közös útra. Megmutatta, hogy nem a leírt mondat a fontos, a lényeg a sorok között van. Mindig a lényeget, a mélységet kereste - mondta.

Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr kondoleál Törőcsik Marinak, a nemzet színészének, Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező özvegyének a művész hamvainak megszentelésén

Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr kondoleál Törőcsik Marinak, a nemzet színészének, Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező özvegyének a művész hamvainak megszentelésén a budai ciszterci Szent Imre-templomban január 10-én.
Fotó: MTI/Soós Lajos 

Szólt arról, hogy éveken át a világ legszebb filmjeit készítették együtt, ezek közül a legemlékezetesebb alkotást, a színház hátsó világában játszódó Déryné, hol van? című filmet idézte fel, amelynek főszerepéért Törőcsik Marit a cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjjal tüntették ki.

Kiemelte: aki Maár Gyulával dolgozhatott, szavait idézi mind a mai napig.

A búcsúztatáson az elhunyt művész felesége, [namelink name="Törőcsik Mari"] mellett a filmes szakma számos neves képviselője vett részt. Jelen volt a szertartáson mások mellett [namelink name="Mészáros Márta"], [namelink name="Sándor Pál"], [namelink name="Sára Sándor"], [namelink name="Kósa Ferenc"], [namelink name="Kovács András"], [namelink name="Gát György"], [namelink name="Tarr Béla"], [namelink name="Rózsa János"], [namelink name="Kamondi Zoltán"], [namelink name="Grunwalsky Ferenc"], [namelink name="Janisch Attila"] filmrendező; [namelink name="Medvigy Gábor"] és [namelink name="Vecsernyés János"] operatőr és [namelink name="Vidnyánszky Attila"], a Nemzeti Színházi igazgatója. Rajtuk kívül [namelink name="Selmeczi György"] zeneszerző, a színművészek közül [namelink name="Bara Margit"], [namelink name="Jordán Tamás"], [namelink name="Tordy Géza"], [namelink name="Haumann Péter"], [namelink name="Bodrogi Gyula"], [namelink name="Eszenyi Enikő"], [namelink name="Zsótér Sándor"], [namelink name="Eperjes Károly"] és [namelink name="Molnár Piroska"] is jelen volt.

Maár Gyula életének 80. évében december 20-án hunyt el Budapesten. Hamvaitól szűk családi körben később vesznek végső búcsút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!